Hi, what are you looking for?

Mamak News

Berkat Doa Guru, Ibu Bapa Raih 11A+, 1A


SPM: Berkat Doa Guru, Ibu Bapa Raih 11A+, 1A

SUNGAI PETANI, 8 Jun (Bernama) — Pelajar cemerlang Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2022 negeri Kedah, Muhammad Syamil Kamarul Zaman yang mendapat 11A+ dan 1A bersyukur kerana kejayaan itu berkat doa daripada guru-guru dan insan tersayang.

Bekas pelajar Maktab Mahmud Pendang itu berkata dia berhasrat melanjutkan pelajaran dalam bidang Tafsir dan Usuluddin di Universiti Malaya (UM) dan kini sedang menduduki peperiksaan Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM) di Maktab Mahmud Alor Setar.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Sejujurnya saya tak sangka dengan keputusan yang diumumkan hari ini, rasa bersyukur sangat … antara sebab kejayaan saya hari ini ialah berkat guru-guru saya, saya selalu berdamping dengan guru-guru, ahli ilmu.

“Selain itu, saya juga mengamalkan wirid Yaumi, yang diijazahkan oleh guru saya, setiap hari selepas subuh dan maghrib,” katanya ketika ditemui pemberita selepas Majlis Pengumuman Rasmi Keputusan SPM 2022 di Sekolah Menengah Sains Sultan Mohamad Jiwa, di sini, hari ini.

Pasangan kembar, Kuan Zhi Jue dan Kuan Zhi Ti, 18, dari Sekolah Menengah Jenis Kebangsaan Keat Hwa 1, yang masing-masing memperoleh 11A+,1A dan 10A+, 1A bersaing secara sihat dan sering berkongsi tip yang diberikan guru kelas masing-masing.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Kami menyediakan jadual belajar sendiri, buat latihan peperiksaan tahun sebelum ini, mengikuti kelas tuisyen, malah sewaktu Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) kami banyak belajar secara dalam talian.

“Kami berdua juga aktif dalam sukan taekwondo, kami memiliki tali pinggang hitam dan pernah menjuarai beberapa pertandingan pelbagai peringkat,” kata dua beradik itu yang ingin mengikut jejak langkah abang mereka, Kuan Zhi Jun, 20, yang akan melanjutkan pengajian dalam bidang perakaunan dan kewangan di luar negara, September ini.

BACA: Ini Maksud Sebenar & Asal Usul Negara Dunia Pertama, Kedua & Ketiga

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sumber: Bernama

Artikel asal oleh: Siakap Keli

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Tular Video Staf Lapangan Terbang Filipina Kantoi Telan Duit Disyaki Dicuri Daripada Pelancong China Seorang kakitangan wanita lapangan terbang di Filipina kantoi menelan...

Mamak News

0 KUALA LUMPUR – Lima anggota polis antara enam individu ditahan selepas disyaki melarikan seorang lelaki dari sebuah kedai makan yang terletak di Desa...

Mamak News

0 PETALING JAYA – Seorang wanita yang juga suri rumah mencari ‘kawan upahan’ selepas dipercayai mengalami tekanan melampau (burnout), akibat tiga tahun terperap menguruskan...

Mamak News

0 KUALA LUMPUR – Keadaan hujan renyai mengiringi paluan berundur Pengarah Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik (JSPT) Bukit Aman, Datuk Seri Mat Kasim Karim...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications