Hi, what are you looking for?

Mamak News

Berkeluasan 10,000 Hektar, Kepulauan Widi Di Indonesia Dilapor Bakal Dilelong


Berkeluasan 10,000 Hektar, Kepulauan Widi Di Indonesia Dilapor Bakal Dilelong

INDONESIA – Kepulauan di Indonesia yang dikenali sebagai ‘Widi Reserve’ dilapor akan dilelong dalam salah satu urus niaga hartanah yang paling menarik di Asia.

Memetik laporan CNN, kawasan yang mempunyai lebih 100 pulau itu terletak di timur Indonesia di kawasan ‘Coral Triangle’ dan mempunyai keluasan melebihi 10,000 hektar.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Malah, ia turut dikatakan hampir sama dengan keluasan kawasan Pulau Bora Bora.

Menurut undang-undang di Indonesia, warganegara luar tidak dibenarkan membeli atau memiliki pulau di negara berkenaan.

Walau bagaimanapun, masalah tersebut dapat diatasi jika pemilik baharu memperoleh saham dalam PT. Leadership Islands Indonesia (LII), iaitu sebuah syarikat induk di Indonesia.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Berikutan itu, pemilik kemudiannya berhak membangunkan pulau itu mengikut kehendak mereka.

Dalam pada itu, Naib Presiden Eksekutif untuk wilayah EMEA, Charlie Smith, turut menjangkakan bidaan yang tinggi dalam lelongan pulau tersebut.

“Setiap jutawan dibenarkan untuk membeli sebuah pulau persendirian, namun hanya seorang sahaja yang dapat memiliki peluang eksklusif yang tersebar di lebih 100 pulau ini,” katanya dalam sebuah kenyataan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Walaupun pulau tersebut bakal dilelong, tidak dapat dinafikan bahawa pulau tersebut mempunyai salah satu landskap yang dianggap paling cantik di Indonesia dengan keunikan terumbu karang, pokok bakau dan berada kira-kira 150km dari tepi pantai.

Bukan itu sahaja, pulau tersebut juga dikatakan hanya boleh dilihat dengan menggunakan pesawat persendirian.

Kredit: CNN

Sementara itu, tiada harga yang akan ditetapkan untuk membeli pulau tersebut, namun pembida akan diminta untuk meletakkan deposit sebanyak $100,000 untuk membuktikan bahawa mereka benar-benar serius mahu membeli pulau tersebut.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Lelongan itu dikatakan akan bermula pada 8 Disember dan akan berlangsung sehingga 14 Disember.

Sumber: CNN

Advertisement. Scroll to continue reading.

Artikel asal oleh: Siakap Keli

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Sering Kena Maki Dan Paksa Buat “OT”, Lelaki Nekad Tikam Bos Hingga Mati Seorang pengawal keselamatan didakwa menikam bosnya hingga mati kerana memaksanya...

Mamak News

0 JAKARTA: Perhimpunan Advat Indonesia (Peradi) bekerjasama dengan Majlis Peguam Malaysia dalam usaha memajukan peranan masing-masing di persada antarabangsa. Perkara itu diumumkan oleh Pengerusi...

Hiburan

0 KAJANG – Penyanyi Sissy Imann mengakui menyesal terlampau mengikut emosi sehingga mengambil keputusan menjual album sulung hanya pada harga RM20, sedangkan kos pembikinan...

Lifestyle

0 Menang kambing dari pertandingan Lato-Lato. Juara Main Lato-Lato 2 Jam Tanpa Henti, Kanak-Kanak Dari Indonesia Ini Dihadiahkan Kambing. Amat tular di Indonesia, Lato-Lato...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications