Hi, what are you looking for?

Mamak News

Bersungguh-sungguh pertahan Taiwan, AS mahu ‘pegang’ syarikat pengeluar cip terbesar dunia


Sertai Telegram @KampungMamak untuk kemaskini terpantas.

NOTTINGHAM: Satu daripada aspek kunjungan Speaker Kongres Amerika Syarikat (AS), Nancy Pelosi ke Taiwan adalah untuk bertemu dengan Pengerusi Perbadanan Pembuatan Semikonduktor Taiwan (TSMC), Mark Lui.

Kunjungan itu bertepatan dengan usaha AS untuk meyakinkan TSMC yang merupakan pengeluar cip terbesar dunia supaya menubuhkan pangkalan pembuatan di AS dan berhenti menghasilkan cip untuk firma China.

AS merupakan antara negara paling banyak bergantung kepada cip buatan Taiwan, sekali gus menjawab persoalan mengapa Washington sanggup ‘melindungi dan mempertahankan’ Taipei dari diceroboh Beijing.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Semasa era pendtadbiran Presiden Donald Trump, syarikat reka bentuk semikonduktor AS seperti Intel sangat bergantung kepada rantaian bekalan di Asia untuk penghasilan produk mereka.

Kedudukan Taiwan dalam dunia pembuatan semikonduktor boleh diibaratkan seperti status Arab Saudi dalam Pertubuhan Negara-Negara Pengeksport Petroleum (OPEC).

Disebabkan itu, usaha China untuk bersatu dengan Taiwan amat membimbangkan AS kerana ia boleh mengancam kepentingannya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Malah, Washington tidak dapat membayangkan sekiranya TSMC dikawal oleh Beijing.

AS cuba memancing TSMC untuk menubuhkan pangkalan di negara tersebut bagi meningkatkan kapasiti pengeluaran cip domestik.

Kongres baru-baru ini meluluskan Akta Cip dan Sains yang menyediakan subsidi berjumlah AS$52 bilion (RM231.7 bilion) untuk menyokong pembuatan semikonduktor di AS.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Namun, subsidi itu hanya akan diberikan sekiranya syarikat terlibat bersetuju untuk tidak mengeluarkan semikonduktor canggih untuk firma China.

Ini bermakna, TSMC dan syarikat lain mungkin perlu memilih antara menjalankan perniagaan di China mahupun AS kerana kos pembuatan di AS disifatkan terlalu tinggi tanpa subsidi kerajaan. – AGENSI


Sumber: Utusan Malaysia

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Sukan

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. TANJONG MALIM – Pasukan ragbi Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) membuktikan mereka masih berbisa selepas melangkah ke separuh...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. BAITULMUQADDIS: Sekurang-kurangnya lapan penumpang bas mengalami  kecederaan selepas lelaki bersenjata melepaskan tembakan di lasi berasingan di sini, lapor...

Hiburan

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. PETALING JAYA – “Perhatikan siapa imam tu? Bagi menjawab segala persoalan netizen”. Itu antara komen yang ditinggalkan pengikut...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. KUALA NERANG – Bekas banduan yang pernah dipenjara selama 30 tahun, Jamil Ahmad, 71, ditemui meninggal dunia di...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications