Hi, what are you looking for?

#image_title

Sukan

Boling padang layak kembali ke Program Podium


KEJAYAAN gandingan Nur Ain Nabilah Tarmizi dan Aleena Ahmad Nawawi bergelar juara dunia memberi nafas baharu buat sukan boling padang untuk kembali ke Program Podium.

Ain Nabilah, 25, dan Aleena, 24, memenangi pingat emas acara pairs wanita pada Kejohanan Boling Padang Dunia 2023 di Gold Coast, Australia Sabtu lalu, sekali gus menamatkan penantian 15 tahun Malaysia.

Kejayaan bersejarah itu membolehkan mereka berdua menerima insentif bernilai RM40,000 seorang menerusi Skim Hadiah Kemenangan Sukan (Shakam).

Advertisement. Scroll to continue reading.

Presiden Persekutuan Lawn Bowls Malaysia (PLBM), Datuk Awalan Abdul Aziz tanpa berselindung mengakui, pencapaian gemilang itu memberikan keyakinan tambahan agar sukan boling padang kembali ke dalam Program Podium.

“Kita mempunyai potensi untuk sapu bersih (pingat) pada Sukan SEA kerana kita antara penyumbang banyak pingat kepada kontinjen. Kita jangkakan boling padang dipertandingkan pada Sukan SEA Thailand 2025.

“Kita juga sudah berbincang dengan Thailand dan mereka berkeyakinan tinggi. Sebabnya tahun depan mereka akan anjur Kejohanan Asia, jadi fasiliti sudah ada untuk dilaksanakan pada Sukan SEA.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Jadi, amat penting untuk kita kembali ke Program Podium kerana struktur sistem sokongan yang sangat baik,” katanya pada majlis sambutan kepulangan skuad boling padang negara di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur 2 kelmarin.


Sumber: Kosmo Sukan

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Tindakan Murni Abang Kurier Tolong Lindungi Jemuran “Customer” Dari Hujan Dipuji Tindakan murni penghantar barangan dipuji selepas dia didapati membantu melindungi barangan pelanggan...

Sukan

0 BUKIT MERTAJAM – Pelumba Giant Cycling Team, Deng Penghai tetap meneruskan perjuangan pada perlumbaan Le Tour de Langkawi (LTdL) 2023 Peringkat 4 dari...

Mamak News

0 BATAM: Pulau Rempang di Kepulauan Riau tidak jadi dikosongkan untuk memberi laluan kepada projek mega yang menyaksikan kerjasama Indonesia dengan China menerusi pembinaan...

Mamak News

0 PUTRAJAYA – Ternakan di negara ini dilaporkan bebas daripada penyakit Nipah di mana jangkitannya boleh tersebar melalui sentuhan langsung dengan haiwan terjangkit selain...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications