Hi, what are you looking for?

Mamak News

Brazil juara Piala Dunia Qatar 2022


Sertai Telegram @KampungMamak untuk kemaskini terpantas.

ITU ramalan komputer, namun ia bukan sebarang komputer kerana mengguna pakai teknologi AI atau artificial intelligence (kecerdasan buat­an) yang memiliki keupayaan untuk menjadi pintar seperti manusia.

Sebagai makluman, Brazil tidak pernah memenangi Piala Dunia sejak tahun 2002 tetapi ada kemungkinan besar skuad Selecao bimbingan ketua jurulatih Tite bakal mendominasi edisi Qatar 2022.

Menggunakan model ramalan AI berdasarkan statistik dan prestasi, negara dari Amerika Selatan tersebut dikatakan muncul sebagai pasukan pilihan untuk menjulang trofi Piala Dunia buat kali keenam.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Bagi gambaran lebih jelas mengenai negara yang diramalkan memenangi Piala Dunia Qatar 2022, model ramalan AI turut menjangkakan keberangkalian setiap keputusan perlawanan sama ada akan seri atau kalah.

Kemampuan ramalan AI menghasilkan keputusan adalah dengan menggunakan kemungkinan pasaran pertaruhan selain statistik dan kedudukan berdasarkan sejarah serta prestasi terkini pasukan.

Model ramalan AI turut mempertimbangkan kekuatan lawan serta kesukaran laluan diharungi sesebuah pasukan ke final dengan menggunakan kebarangkalian keputusan perlawanan termasuk mengambil kira komposisi kumpulan dan kedudukannya di peringkat kalah mati.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Menariknya, Brazil muncul dengan kebarangkalian tertinggi untuk menjuarai Piala Dunia. Juara lima kali itu yang menjadi pilihan mempunyai 16 peratus peluang untuk menjulang trofi berprestij tersebut bahkan muncul pasukan memiliki kebarangkalian tertinggi mara ke pentas final (25 peratus).

Di belakang Brazil pula adalah Argentina yang dikejutkan dengan kekalahan kepada pasukan tidak ternama, Arab Saudi 2-1 dalam Kumpulan C kelmarin, diramalkan memiliki sebanyak 13 peratus peluang untuk merangkul trofi berkenaan pada tahun ini.

Melengkap lima pasukan pencabar terhebat Piala Dunia Qatar 2022 ialah Perancis (12%), Sepanyol (9%) dan England (9%).

Advertisement. Scroll to continue reading.

Meskipun menjadi pilihan ketiga keseluruhan untuk memenangi pertandingan bola sepak terbesar di muka bumi itu, Perancis sebenarnya ada keberangkalian tertinggi layak ke peringkat kalah mati (91%), sebelum pilihan keseluruhan cenderung kepada Brazil (89%).

Sementara itu, Croatia yang tewas pada final Russia 2018 dijangka tidak akan mengulangi prestasi luar biasa mereka. Pasukan bimbingan Zlatko Dalic itu hanya memiliki peluang sebanyak 4% untuk layak ke final tahun ini berbanding 11 pasukan lain yang mempunyai kebarangkalian lebih tinggi.

Menurut model ramalan AI juga, England mempunyai peluang 60% untuk mengungguli peringkat kumpulan dan skuad kendalian Gareth Southgate itu diramalkan sekurang-kurangnya mara ke suku akhir dengan kebarangkalian 56%, peratusan ketiga tertinggi bagi mana-mana negara pada Piala Dunia.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Waima apa pun ramalan komputer, penulis berharap keindahan pertandingan bola sepak itu akan bertahan meskipun teknologi sudah dipraktikkan dalam sukan popular dunia berkenaan. Jangan biar Piala Dunia hilang seri dan sifat semula jadinya. -KOSMO! ONLINE


Sumber: Kosmo Online

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. Kajian Terbaru Dapati Kematian Bruce Lee Mungkin Disebabkan Minum Air Terlalu Banyak Setelah hampir 50 tahun selepas kematian...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. WASHINGTON: Pentadbiran Presiden Amerika Syarikat (AS), Joe Biden melarang kelulusan peralatan telekomunikasi baharu daripada Huawei Technologies dan ZTE...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. PETALING JAYA – Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad memaklumkan kepada 4,566 pengundi yang menyongnya pada Pilihan...

Sukan

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. DOHA – Pasukan Perancis mengharapkan ‘magis’ Kylian Mbappe kembali bersinar menjelang aksi kedua Kumpulan D menentang Denmark pada...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications