Hi, what are you looking for?

#image_title

Mamak News

Bukan Sekadar Manis Semata-Mata, Kenal Pasti Punca Dan Simptom Diabetes Selain Gula


Bukan Sekadar Manis Semata-Mata, Kenal Pasti Punca Dan Simptom Diabetes Selain Gula

Bukan Sekadar Manis Semata-Mata, Kenal Pasti Punca Dan Simptom Diabetes Selain Gula

KUALA LUMPUR, 9 Nov (Bernama) — Kelaziman penyakit diabetes dalam kalangan rakyat Malaysia dilihat semakin meningkat, dengan anggaran tujuh juta rakyat orang dewasa akan mengidap penyakit diabetes menjelang 2025, kata Pakar Perunding Endokrinologi dari Pusat Perubatan Sunway, Dr Teoh Wei Leng.

Beliau berkata jenis yang paling biasa dihidapi bagi penyakit ini ialah Diabetes jenis 2, yang sejak akhir-akhir ini, turut menjejaskan ramai golongan muda.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Salah satu perkara yang paling membimbangkan ialah usia pesakit yang didiagnosis dengan diabetes kini semakin muda.

“Baru-baru ini saya telah mendiagnos seorang remaja berumur 17 tahun yang mempunyai sejarah obesiti sejak kanak-kanak serta sejarah keluarga dengan diabetes. Malah pakar endokrinologi pediatrik kami juga menerima lebih ramai pesakit kanak-kanak Jenis 2 itu dan ia tidak pernah berlaku sebelum ini.

Beliau berkata diabetes ialah satu penyakit yang kronik apabila pankreas seseorang individu itu tidak menghasilkan insulin yang mencukupi atau apabila pankreas tidak dapat menggunakan insulin yang dihasilkan dengan berkesan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Insulin ialah hormon yang membantu glukosa masuk ke dalam sel kita bagi digunakan untuk tenaga dan apabila ini gagal, ia boleh menyebabkan paras glukosa meningkat dalam badan kita dan dalam jangka masa yang lama boleh meningkatkan risiko kerosakan organ pada mata, buah pinggang, saraf, saluran darah atau jantung,” katanya.

Beliau menegaskan tabiat pemakanan yang buruk, gaya hidup tidak aktif, dan obesiti adalah penyebab utama diabetes, dan disebabkan itu didikan amalan memilih makanan yang sihat sejak kecil adalah perlu agar dapat membentuk tabiat pemakanan yang baik sepanjang hayat sekali gus mengurangkan peningkatan obesiti.

“Kerap membuang air kecil, dahaga yang berlebihan, penurunan berat badan secara tiba-tiba, dan kelesuan adalah tanda-tanda yang sering berlaku. Jika anda mengalami gejala ini, jangan abaikannya, periksa paras gula dalam darah anda dengan segera. Hari ini paras gula dalam darah boleh diperiksa secara percuma atau dengan sedikit bayaran di farmasi atau klinik,” katanya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Beliau berkata salah satu cabaran dalam menguruskan diabetes ialah penyebaran mitos dan tanggapan yang salah, dan Dr Teoh dengan pantas menepis tanggapan salah ini, terutamanya yang berkaitan dengan ubat.

“Tanggapan salah yang biasa kita dengar ialah ubat diabetes boleh memudaratkan buah pinggang. Walhal hakikatnya diabetes yang tidak terkawal itulah yang membawa kepada kerosakan buah pinggang, bukannya ubat preskripsi. Kerana itulah penting untuk pesakit mematuhi jadual janji temu dengan doktor diabetes mereka,” katanya.

“Diet seimbang yang merangkumi bijirin penuh, protein tanpa lemak, buah-buahan, dan sayur-sayuran adalah penting. Gabungkan pemakanan sihat ini dengan senaman yang kerap – walaupun dengan berjalan pantas setiap hari, ini boleh membawa kepada perubahan besar,” tambahnya.

Berhubung pilihan rawatan Dr Teoh berkata terdapat kemajuan yang memberangsangkan dalam rawatan dan pengurusan diabetes ketika ini, daripada ubat-ubatan berinovasi hinggalah kepada sistem pemantauan glukosa yang berterusan, serta pelbagai peralatan yang boleh digunakan bagi merawatnya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Bagaimanapun penjagaan peribadi yang sesuai dengan keperluan atau gaya hidup pesakit, serta pengetahuan pesakit terhadap diabetes merupakan perkara asas yang perlu ada bagi mendapatkan rawatan yang berkesan.” katanya.

Dr Teoh berkata dengan ilmu pengetahuan dan sokongan yang betul, individu yang menghidap diabetes boleh menjalani kehidupan yang normal, dan menurutnya ia boleh dilakukan menerusi pendekatan holistik yang merangkumi pemahaman mengenai keadaan penyakit itu dan membuat pilihan bermaklumat.

BACA: Ramai Tertanya-tanya, Selepas Generasi X, Y & Z, Generasi Apa Pula? Ini Jawapannya

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sumber: Bernama

The post Bukan Sekadar Manis Semata-Mata, Kenal Pasti Punca Dan Simptom Diabetes Selain Gula appeared first on Siakap Keli.

Artikel asal oleh: Siakap Keli

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Bantuan Kepada Penduduk Palestin Di Gaza Tidak Cukup – PBB WASHINGTON, 30 Nov (Bernama-AA) — Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) Antonio Guterres...

Hiburan

0 PETALING JAYA – “Selepas jadi bapa, rasa muda semula (ketawa). Demikian respons rawak hero Malaya, Remy Ishak apabila disuakan pertanyaan bagaimana perasaan selepas...

Lifestyle

0 Usaha Bersama BNM-PDRM Tangani Perniagaan Wang Haram di Sarawak BNM Dan PDRM Serbu Lapan Premis Perniagaan Perkhidmatan Wang Tanpa Lesen Di Sarawak. Bank...

Sukan

0 MENTERI Belia dan Sukan, Hannah Yeoh berharap ‘perang’ yang tercetus antara Pesuruhjaya Sukan, Suhardi Alias dan Majlis Olimpik Malaysia (MOM) tidak berterusan sepanjang...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications