Hi, what are you looking for?

#image_title

Mamak News

Buruh binaan buat laluan untuk jengkaut, Tembok Besar China rosak teruk


BEIJING: Sebahagian daripada Tembok Besar China dilaporkan rosak teruk angkara pekerja pembinaan di wilayah tengah Shanxi yang menggunakan jengkaut untuk menggali di tapak warisan sejarah itu.

Polis berkata, dua individu disyaki cuba mencipta jalan pintas untuk kerja pembinaan mereka yang terletak berhampiran kawasan Tembok Besar ke-32.

Lelaki berusia 38 tahun dan wanita berusia 55 tahun itu ditahan minggu lalu dan kes berkenaan kini dalam siasatan lanjut.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Lapor BBC, kedua-dua individu tersebut didapati menggali jurang besar dengan melebarkan lubang sedia ada di Tembok Besar China supaya jengkaut boleh melaluinya semata-mata untuk mengurangkan jarak perjalanan mereka.

Pegawai dimaklumkan mengenai kerosakan tersebut pada 24 Ogos lalu selepas menerima beberapa laporan bahawa terdapat jurang yang besar di dinding tembok yang dinobat sebagai tapak warisan dunia itu.

“Kedua-duanya menyebabkan kerosakan yang tidak dapat dipulihkan kepada integriti Tembok Besar Ming dan kepada keselamatan peninggalan budaya,” kata polis.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Terletak di daerah Youyu, Tembok Besar ke-32 adalah bahagian Tembok Besar Ming dan dikategorikan sebagai tapak bersejarah dan budaya yang dilindungi di peringkat wilayah.

Walaupun struktur ketenteraan terbesar di dunia itu dihiasi dengan menara pemerhati purba, beberapa bahagian lain struktur itu didakwa runtuh atau hilang sama sekali.

Laporan pada tahun 2016 dari akhbar Beijing Times memaklumkan lebih daripada 30 peratus struktur Tembok Besar Ming lenyap sepenuhnya, dengan hanya lapan peratus daripadanya dianggap terpelihara dengan baik.

Advertisement. Scroll to continue reading.


Sumber: Utusan Malaysia

Teruskan Membaca

Mamak News

0 JASIN – Sebanyak 9,000 kampit beras putih pek 10 kilogram (kg) akan dijual pada harga RM26 di program khas jualan terbuka di semua...

Mamak News

0 MANILA: Dewan Rakyat Filipina meluluskan belanjawan 2024 bernilai 5.768 trilion peso (AS$101.3 bilion atau RM476.9 bilion) termasuk peningkatan pembiayaan keselamatan di Laut China...

Sukan

0 PETALING JAYA – Gimnas negara, Sharul Aimy Kamaru Hisam mencipta kejutan apabila membawa pulang pingat gimnastik artistik Sukan Asia Hangzhou menerusi disiplin melombol...

Mamak News

0 Kebakaran Tahfiz: Pemuda Rayu Ke Mahkamah Persekutuan Terhadap Sabitan Bunuh PUTRAJAYA, 29 Sept (Bernama) — Seorang pemuda memfailkan rayuan di Mahkamah Persekutuan atas sabitan...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications