Hi, what are you looking for?

Covid-19

Cadang tambah baik SOP jemaah pulang dari umrah


Sertai Telegram @KampungMamak untuk kemaskini terpantas.

IPOH: Persatuan Pengendali Umrah, Haji dan Ziarah Perak (Puhaz) mengemukakan beberapa cadangan kepada kerajaan bagi menambah baik prosedur operasi standard (SOP) untuk jemaah yang pulang ke tanah air selepas mengerjakan umrah.

Presidennya, Mohd. Ali Sabri Abd. Rahman berkata, cadangan itu bagi mengelakkan penularan pandemik Covid-19 menjadi tidak terkawal dalam kalangan jemaah.

“Antara cadangan yang dikemukakan ialah menjadikan hotel-hotel di bawah pentadbiran Tabung Haji (TH) sebagai tempat kuarantin bagi jemaah yang baharu pulang dari umrah.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Selain itu, kita juga mencadangkan agar jemaah dikecualikan daripada melakukan ujian calitan pada hari kelima kerana mereka telah pun dikuarantin serta mewajibkan dos penggalak kepada semua jemaah umrah,” katanya dalam sidang akhbar di sini hari ini.

Menurut Mohd. Ali, sekiranya Kementerian Kesihatan (KKM) tidak mengiktiraf ujian calitan Polymerase Chain Reaction (PCR) yang dibuat di Arab Saudi sebelum kepulangan jemaah, KKM perlu menyediakan ‘Rapid On Site Covid Testing’ di balai ketibaan atau terminal ketibaan di mana ujian saringan itu perlu dibuat sebaik sahaja jemaah keluar dari pesawat.

Katanya, jika kaedah itu diguna pakai, proses ujian calitan menjadi lebih pantas dan dapat mengelakkan arahan kuarantin secara menyeluruh atau ‘blanket’ kepada semua jemaah.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Jemaah sepatutnya di kuarantin di suatu kawasan di balai ketibaan selama 10 minit hingga dua jam sahaja bagi menunggu keputusan ‘Rapid On Site Covid Testing’.

“Jika jemaah disahkan positif dijangkiti Covid-19, maka mereka hendaklah mengikut SOP kuarantin di hotel atau pusat kuarantin yang ditentukan kerajaan manakala bagi jemaah yang negatif pula, mereka hendaklah dibenarkan kuarantin di rumah mengikut prosedur sebelum ini,” katanya.

Tambahnya, bagi jemaah dari negeri ini, kerajaan negeri turut dicadangkan untuk menjadikan beberapa hotel di bawah seliaan anak syarikat kerajaan negeri untuk dijadikan tempat kuarantin bagi jemaah yang negatif manakala mereka yang positif pula, tempat kuarantin ditentukan kerajaan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Menerusi laporan media Sabtu lalu, Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin mengumumkan penangguhan ibadah umrah buat sementara waktu berkuat kuasa 8 Januari ini sehingga ke satu tarikh yang akan dimaklumkan kelak susulan penularan jangkitan Covid-19 di Arab Saudi terutama membabitkan varian Omicron. – UTUSAN

Sumber: Utusan Malaysia

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Sukan

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. WOKING – Pelumba pasukan McLaren, Daniel Ricciardo dilaporkan meminta pasukan itu membayar pampasan cukup tinggi sekiranya mereka berkeras...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. TALLAHASSEE: Beberapa sekutu rapat bekas Presiden Amerika Syarikat (AS),  Donald Trump berasa berang dan menuntut penjelasan segera berhubung...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. LUMUT – Seorang lelaki warga emas ditahan pagi semalam selepas dikesan memandu kereta secara melawan arus di Lebuh...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. BEIJING – Sejenis virus baharu digelar Langya dipercayai menjadi punca berpuluh-puluh penduduk China mengalami simptom seperti selesema dengan...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications