Hi, what are you looking for?

#image_title

Lifestyle

Cadang Tanam Padi Sebesar 50K Hektar, Abang Jo Bagi ‘Green Light’ Kenal Pasti Kawasan Di Sarawak


Langkah Menuju Kemampuan Sara Diri Dalam Bekalan Beras

Cadang Tanam Padi Sebesar 50K Hektar, Abang Jo Bagi ‘Green Light’ Kenal Pasti Kawasan Di Sarawak. Dalam usaha untuk meningkatkan kapasiti pengeluaran padi di Malaysia, sekitar 50,000 hektar di Sarawak dijangka akan dibangunkan sebagai kawasan tanaman padi.

Menurut Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi, lokasi-lokasi berpotensi untuk menanam padi telah dikenal pasti, tetapi belum dimuktamadkan dan pelaksanaannya memerlukan sedikit masa.

Cadang Tanam Padi Sebesar 50K Hektar, Abang Jo Bagi 'Green Light' Kenal Pasti Kawasan Di Sarawak
Gambar sekadar hiasan

Pelaksanaan inisiatif ini memerlukan koordinasi dan persetujuan dari pemilik tanah

Datuk Seri Ahmad Zahid juga menyatakan bahwa pelaksanaan projek ini telah mendapat kelulusan prinsipal dari Premier Sarawak, Tan Sri Abang Johari Tun Openg. Walaupun demikian, projek ini memerlukan sedikit masa untuk pelaksanaan penuhnya.

Salah satu faktor yang perlu dipertimbangkan adalah koordinasi peruntukan dana antara Kementerian Kemajuan Desa dan Wilayah dengan Kementerian Pemodenan Pertanian Sarawak. Selain itu, persetujuan dari pemilik tanah juga diperlukan, terutamanya bila projek ini melibatkan Tanah Adat.

Advertisement. Scroll to continue reading.
Cadang Tanam Padi Sebesar 50K Hektar, Abang Jo Bagi 'Green Light' Kenal Pasti Kawasan Di Sarawak
Cadang Tanam Padi Sebesar 50K Hektar Abang Jo Bagi Green Light Kenal Pasti Kawasan Di Sarawak

Beliau menganggap ini sebagai tanggungjawab bersama antara kerajaan persekutuan dan negeri.

Mengenai jenis padi yang akan ditanam, Datuk Seri Ahmad Zahid menjelaskan bahawa pilihan akan dibuat berdasarkan kesesuaian tanah di Sabah dan Sarawak. Walaupun dia mengakui kos pelaksanaan di sini mungkin agak tinggi, beliau menekankan kepentingan kemampuan sara diri atau ‘self-sufficiency’ dalam bekalan beras sebagai matlamat utama.

Datuk Seri Ahmad Zahid, yang juga merupakan Menteri Kemajuan Desa dan Wilayah, menekankan keperluan untuk memberi keutamaan kepada penduduk di kawasan luar bandar dan pedalaman dalam pelaksanaan sebarang projek pembangunan, khususnya di Sarawak.

Cadang Tanam Padi Sebesar 50K Hektar, Abang Jo Bagi 'Green Light' Kenal Pasti Kawasan Di Sarawak

Menurutnya, dengan 1.4 juta penduduk di Sarawak yang tinggal di kawasan tersebut, memang penting bagi kerajaan persekutuan dan negeri untuk bekerja sama dalam memajukan kawasan-kawasan ini.

Lagi artikel menarik, anda boleh baca di pautan bawah:

Artikel asal oleh: iloveborneo.my

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Kebakaran Tahfiz: Pemuda Rayu Ke Mahkamah Persekutuan Terhadap Sabitan Bunuh PUTRAJAYA, 29 Sept (Bernama) — Seorang pemuda memfailkan rayuan di Mahkamah Persekutuan atas sabitan...

Mamak News

0 KLANG – Seorang wanita yang juga penduduk Bagan Teo Chew, Pulau Ketam di sini, dilaporkan masih hilang dalam kebakaran tiga buah rumah di...

Lifestyle

0 Tiga bank lanjut pengecualian caj QR Duitnow Public Bank Tarik Balik Kenakan Caj Transaksi DuitNow QR, Lagi 2 Bank Lanjut Pengecualian Caj. Tiga...

Mamak News

0 SINGAPURA: Kesihatan mental di Singapura dilaporkan semakin serius, namun lebih ramai bersedia mendapatkan bantuan, menurut tinjauan Kementerian Kesihatan (MOH). Tinjauan Kesihatan Penduduk Kebangsaan...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications