Hi, what are you looking for?

Hiburan

Cantik, bijak, Sophia AlBarakbah belajar bioteknologi, graduan dietetik


PETALING JAYA – Berdarah kacukan, kecantikan aktres sensasi Sophia AlBarakbah sememangnya tidak boleh dinafikan.

Dalam satu temu bual bersama Kosmo! sebelum ini, Sophia memaklumkan, dia dibesarkan dengan latar belakang bangsa dan budaya yang berbeza-beza.

“Ibu saya orang Cina, ayah pula Arab-Melayu. Datuk saya asal dari Yemen dan ibu bapa mereka datang dari Yemen dan Persia.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Nenek saya orang Malaysia. Dari Kelantan,” katanya.

Tidak hanya menjual rupa paras jelita, Sophia juga seorang yang boleh dikatakan ‘beauty with brain’. Dia merupakan graduan Diploma Bioteknologi dari sebuah universiti swasta.

“Saya belajar bioteknologi dan selepas itu, saya belajar bidang dietetik. Diploma bioteknologi dan lepas itu, saya buat latihan amali selama tiga bulan untuk bidang itu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Kemudian, saya sedar yang saya suka belajar bidang itu (bioteknologi) tapi tak suka nak kerja dalam industri tersebut.

“Sebab kebanyakan masa saya habiskan masa dalam makmal. Agak membosankanlah dalam ‘lab’,” ujarnya.

Disebabkan itu ujar Sophia, 30, dia kemudian mengambil jurusan dietetik namun dalam hati punya impian bekerja sebagai veterinar kerana dirinya seorang yang sukakan haiwan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Sebenarnya nak jadi veterinar sebab saya suka haiwan. Tapi, ibu tak bagi.

“Dia tak suka haiwan sangat. Jadi, saya macam ‘okay fine’. Nak jadi doktor tapi ibu pun tak suka. Nanti tengok darah lah, orang mati lah.

“Saya pun macam ‘yelah okey’. Jadi, saya pun ambil jurusan dietetik sekurang-kurangnya bidang perubatan juga (sikit),” katanya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Terdahulu sejak minggu ini, nama Sophia memanas selepas dia merupakan aktres yang dimaksudkan Bella Astillah sebagai pengacau rumah tangga penyanyi itu.

Isnin lalu, Bella mendedahkan heroin sebuah drama mengakui menyukai suaminya, Aliff Aziz selepas mereka bergandingan dalam sebuah naskhah. – KOSMO! ONLINE


Sumber: Kosmo Online

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 SEREMBAN – Kementerian Pendidikan (KPM) kini sedang meneliti pendekatan Pelaksanaan Sekolah Mo Khas Komprehensif 9 Tahun (K9) atau Pelaksanaan Peroperasian Sekolah Mo Khas...

Mamak News

0 China Mula Buka Sempadan Kepada Kumpulan Pelancong Asing BEIJING, 31 Mac (Bernama-Sputnik) — China membuka semula sempadan untuk kumpulan pelancong asing bermula Jumaat,...

Mamak News

0 SEREMBAN – SIRIM Berhad menyasarkan seramai 50,000 orang usahawan dapat dilahirkan menjelang tahun 2027 menerusi program pembangunan usahawan termasuk inisiatif tanggungjawab sosial korporat...

Sukan

0 MADRID – Pengendali berpengaruh dari Sepanyol, Luis Enrique mengakui masih terlalu awal untuk mengasah taring dalam kancah Liga Perdana Inggeris (EPL) sekali gus...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications