Hi, what are you looking for?

Lifestyle

Cara Check Penyakit Melalui Warna Kuku, Ada 9 Kategori Kena Berjaga-Jaga!


WARNA KUKU TIDAK SIHAT

Mungkin ramai dalam kalangan kita yang kurang menjalankan penjagaan di bahagian kuku. Hanya sekadar memotong bila kuku sedikit panjang dan itu sahajalah yang dilakukan. Ada yang mengambil jalan mudah dengan pergi ke pusat penjagaan kuku atau guna servis ‘manicure’ dan ‘pedicure’ supaya kuku kelihatan cantik.

Tetapi, sebelum mencantikkan kuku anda sebenarnya perlu pastikan kuku sihat terlebih dahulu. Rupanya, anda boleh check penyakit dalam badan melalui warna kuku dan ada 9 kategori warna kuku tidak sihat yang anda kena berjaga-jaga!

Advertisement. Scroll to continue reading.

Baca juga: “Tidur Kena Tindih, Kena Jumpa Ustaz Ke?”- Doktor Jelas Maksud Sleep Paralysis Dari Sudut Perubatan

CHECK PENYAKIT MELALUI WARNA KUKU, ADA 9 KATEGORI

1. Kuku pucat

Masalah kesihatan yang serius boleh mendasari tanda penyakit melalui kuku seperti:

Advertisement. Scroll to continue reading.

•Anemia
•Kegagalan jantung kongestif
•Penyakit hati
•Malnutrisi

2. Kuku putih

kuku

Jika kuku anda berwarna putih dengan rim gelap, ia menunjukkan masalah kesihatan berkaitan hati seperti hepatitis. Terdapat juga masalah penyakit kuning (jaundice), yang juga merupakan satu lagi tanda masalah hati.

Advertisement. Scroll to continue reading.

3. Kuku kebiruan

Turut dikenali sebagai kuku bluish dan bermaksud tubuh anda tidak mendapat oksigen yang mencukupi. Ia boleh dikaitkan dengan masalah paru-paru, seperti emfisema (Penyakit Sekatan Pulmonari Kronik, COPD).

4. Kuku kuning

Advertisement. Scroll to continue reading.

warna kuku

Penyebab kuku kuning yang paling biasa adalah jangkitan kulat. Atau dalam sesetengah kes yang agak jarang berlaku, kuku kuning menunjukkan keadaan kesihatan yang serius seperti penyakit tiroid, penyakit paru-paru, diabetes atau psoriasis.

5. Kuku kering atau rapuh

Kuku yang sentiasa kering dan rapuh bisanya berhubung kait dengan penyakit tiroid.

Advertisement. Scroll to continue reading.

6. Bengkak sekitar kuku

Kuku kelihatan merah dan bengkak, dikenali sebagai kerengsaan kuku. Ia mungkin kerana masalah lupus atau gangguan tisu penyambung lain.

7. Kuku ripple

Advertisement. Scroll to continue reading.

Jika permukaan kuku merasa tidak rata dan seperti ada lekukan kecil, ia mungkin petanda awal psoriasis atau keradangan arthritis.

8. Garis gelap di bawah kuku

Sekiranya terdapat garis gelap di bawah kuku, pastikan anda berjumpa doktor secepat mungkin! Ia mungkin disebabkan melanoma, sejenis kanser kulit paling berbahaya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

9. Kuku ‘gnawed’ atau yang digigit

Tabiat menggigit kuku boleh menjadi bahaya dan merupakan simptom kebimbangan yang berterusan yang mungkin memerlukan rawatan. Individu yang gemar menggigit kuku juga boleh dikaitkan dengan gangguan obsesif-kompulsif.

Sekiranya anda mendapati sukar untuk menghentikan tabiat ini, anda perlu berjumpa dan mendapatkan nasihat doktor secepatnya!

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sumber: Twitter Dr.Samhan

Artikel asal oleh: SirapLimau

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Hannah Yeoh Jumpa Zii Jia Minggu Depan KUALA LUMPUR, 31 Mac (Bernama) — Menteri Belia dan Sukan Hannah Yeoh akan mengadakan pertemuan dengan...

Mamak News

0 SEBERANG PERAI – Seramai 12,380 warga asing yang ditahan di depoh imigresen di seluruh negara telah dihantar pulang ke negara masing-masing tahun ini....

Mamak News

0 SEREMBAN – Kementerian Pendidikan (KPM) kini sedang meneliti pendekatan Pelaksanaan Sekolah Mo Khas Komprehensif 9 Tahun (K9) atau Pelaksanaan Peroperasian Sekolah Mo Khas...

Mamak News

0 China Mula Buka Sempadan Kepada Kumpulan Pelancong Asing BEIJING, 31 Mac (Bernama-Sputnik) — China membuka semula sempadan untuk kumpulan pelancong asing bermula Jumaat,...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications