Hi, what are you looking for?

#image_title

Mamak News

Cara Fresh Grad Nak Buat Resume Mantap Abad Ke-20


Artikel ini diolah & diterbitkan ke Siakap Keli dengan kebenaran dari sumber asal.

Kurang Pengalaman Sebab Fresh Grad, Coach Kongsi Cara Penulisan Resume Mantap Abad Ke-20

Rata-rata, graduan institusi pengajian tinggi (IPT) yang baru sahaja menamatkan pengajian mengalami kesukaran untuk mencari pekerjaan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sinonim dengan gelaran ‘fresh grad‘, golongan ini terpaksa bersaing dengan golongan yang lebih berpengalaman dalam bidang pasaran kerja.

Kekurangan dari segi pengalaman kerja menyebabkan permohonan golongan anak muda sukar diterima dan dipanggil ke sesi temu duga.

Namun, seorang coach telah berkongsi cara penulisan resume yang mantap dan mengikut permintaan terkini, walaupun anda seorang ‘fresh grad‘.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Difahamkan, WN Muhaimin telah memberikan perkongsian berkenaan penulisan resume bagi murid sekolah dan siswa universiti dalam masa terdekat.

Dalam sesi tersebut, Muhaimin telah memberikan maklum balas selepas menyunting beberapa resume yang dihasilkan peserta-peserta tersebut.

Hasil penulisan resume yang dihasilkan oleh mereka, yang rata-rata masih belum menceburi bidang pekerjaan jelas mengejutkan dirinya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Jelasnya, resume-resume yang dihasilkan ini tidak seperti resume tipikal yang biasa dihantar oleh seseorang ‘fresh grad‘. Sebaliknya, resume yang dihasilkan seakan-akan pemohon kerja yang sudah memiliki pengalaman berkerja selama lima tahun.

Pernah dengar atau tidak bahawa majikan mahukan ‘fresh grad‘ yang memiliki pengalaman bekerja selama 10 tahun? Walaupun kedengaran agak tidak logik tetapi ya. perkara tersebut wujud dalam lama nyata.

Kebiasaannya, majikan macam seperti datang dari syarikat yang besar atau memiliki banyak permintaan dari segi peluang pekerjaan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Salah satu cara untuk ‘mencuri hati’ majikan ini adalah dengan mempersembahkan resume anda dengan cara seolah-olah anda telah melakukan dan berjaya dalam banyak perkara.

Malangnya, kebanyakan pemohon yang memiliki banyak pengalaman masih dilihat lemah dalam penghasilan resumenya.

Jadi apa yang perlu dilakukan menghasilkan resume mantap bersesuaian dengan abad ini?

Advertisement. Scroll to continue reading.

Bagi menghasilkan sehelai resume yang hebat, anda hanya perlu menukar susunan jandungan dan struktur ayat agar ‘selling point‘ anda kelihatan jelas di mata majikan.

1. Bahagian atas

Pada bahagian ini, masukkan segala kemahiran dan kecekapan anda dalam bentuk ringkasan. Bagi pelajar yang sedang menjalani latihan industri mahupun ‘fresh grad‘, anda boleh ceritakan penglibatan dalam program-program kepimpinan di universiti.

Advertisement. Scroll to continue reading.

2. Bahagian bawah

Manakala, letakkan pengalaman bekerja atau penglibatan dalam projek pada bahagian bawah resume anda. Jika anda merupakan pelajar universiti, ceritakan pengalaman anda dalam mengendalikan acara, program atau apa-apa pengalaman yang dirasakan sesuai.

Pastikan, anda menceritakan kisah kejayaan dan pencapaian yang diperoleh dari program tersebut, bukannya rutin apa yang dilakukan setiap hari.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Ujar Muhaimin, jika anda melakukan sedikit ‘magik’ ini pada resume, magik ini akan menguba resume anda sehingga 360 darjah. Resume yang mantap dapat membantu anda untuk ‘dilihat’ syarikat-syarikat yang hebat, sekali gus membuka jalan yang lebih luas untuk perjalanan karier anda.

BACA: Elak Kemalangan, Ketahui Fungsi Garisan Di Lebuhraya & Cara Tukar Lorong Dengan Betul

Sumber: WN Muhaimin via Facebook

Advertisement. Scroll to continue reading.

Artikel asal oleh: Siakap Keli

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Warga Emas Jadikan Rumah Tempat ‘Timbunan’ Sampah, Abai Keselesaan Jiran IPOH, 25 Sept (Bernama) — Sikap terlalu prihatin terhadap alam sekitar menyebabkan seorang warga...

Mamak News

0 NEW DELHI, India – Kenaikan tinggi harga bahan masakan utama seperti tomato dan bawang menyebabkan kebanyakan penduduk di India mengurangkan atau tidak menggunakan...

Mamak News

0 SINGAPURA: Singapura menaik taraf jet pejuang F-16 miliknya dengan keupayaan baharu dan maju untuk meningkatkan operasi, menurut Kementerian Pertahanan Singapura (MINDEF). F-16 yang...

Mamak News

0 KUALA LUMPUR – Polis mengesan dua lagi individu disyaki terlibat dalam pembunuhan tiga lelaki warga Sri Lanka yang ditemukan dalam keadaan menyayat hati...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications