Hi, what are you looking for?

| Kampungmamakcom

Mamak News

Cecah RM18 Ribu Sebiji, Buah Tembikai Hitam Jepun Ini Antara Termahal Di Dunia


Tembikai merupakan salah satu buah-buahan yang berkhasiat dan kaya dengan pelbagai vitamin. Selain dengan rasanya yang sedap, harga tembikai yang murah juga mampu dimiliki oleh semua golongan masyarakat.

Namun begitu, tahukah anda bahawa terdapat sejenis buah tembikai di Jepun yang menjadi keistimewaan negara tersebut sehingga boleh dijual dengan harga yang sangat tinggi?

Berharga sekitar 500,000 yen (RM18,143.28), tembikai ini dikatakan mempunyai rasa yang sangat manis dengan warna kulit yang berbeza berbanding tembikai lain.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Antara keistimewaan tembikai Jepun ini ialah ia hanya ditanam di pulau utara, Hokkaido sahaja. Warna kulit tembikai yang berwarna hitam telah menarik perhatian ramai.

Malah, rasa buah tembikai ini juga dikatakan tiada tandingannya dengan tembikai yang lain. Isi yang berwarna merah pekat dengan biji yang sedikit, dikatakan mempunyai tahap kemanisan yang jauh berbeza dengan tembikai biasa yang berada di pasaran.

Proses penanaman tembikai ini sangat teliti bermula dari semaian benih sehinggalah siap untuk dipasarkan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Langkah penanaman tembikai hitam:

1. Biji benih tembikai hitam akan disemai secara pukal di atas tanah oleh para pekebun.

2. Apabila anak benih sudah tumbuh, ia akan diasingkan ke dalam pasu-pasu kecil.

| Kampungmamakcom

3. Setelah itu, pucuk anak benih akan dikacukkan dengan pucuk anak benih tembikai yang lain bagi tujuan hibridisasi. Langkah ini sangatlah penting untuk dilakukan oleh para pekebun.

Anak-anak benih akan dijaga selama setengah bulan sebelum dipindahkan ke rumah hijau untuk proses penanaman.

| Kampungmamakcom

4. Apabila anak pokok sudah besar, kesemuanya akan dicelup ke dalam air bagi tujuan melembapkan akar.

| Kampungmamakcom

5. Setelah itu, para pekebun akan menanam anak pokok ke dalam lubang yang telah disediakan di dalam rumah hijau. Nutrien juga akan ditambah semasa proses penanaman.

| Kampungmamakcom

6. Apabila sudah selesai, pekebun akan menutup anak pokok yang sudah selesai ditanam dengan penutup berwarna putih yang dibuat khas. Tujuan penutupan anak pokok ini adalah untuk memastikan anak pokok membesar dengan baik.

| Kampungmamakcom

7. Sekiranya anak pokok sudah membesar, lebihan dahan daripada pokok tembikai akan dicantas.

| Kampungmamakcom

8. Apabila pokok sudah membuahkan hasil, mereka akan memilih beberapa tembikai yang terbaik untuk diletakkan di atas bekas plastik dan menunggu sehingga warnanya bertukar menjadi hitam. Buah lain yang kurang berkualiti pula akan diasingkan.

| Kampungmamakcom

9. Dalam tempoh lebih kurang dua bulan, buah tembikai akan mencapai tempoh matang dan kulitnya juga bertukar menjadi hitam.

| Kampungmamakcom

Proses Pengilangan:

1. Setelah dipetik dan dikutip, kesemua buah tembikai akan dibersihkan menggunakan mesin yang disediakan sehingga berkilat.

| Kampungmamakcom

2. Kemudian, kesemua buah tembikai akan dibawa ke kilang untuk proses pembungkusan. Di kilang, terdapat beberapa proses yang dilakukan seperti pengiraan berat dan membungkus tembikai ke dalam kotak.

| Kampungmamakcom
| Kampungmamakcom

3. Apabila selesai dibungkus, tembikai akan dipasarkan atau dilelong kepada pembeli.

| Kampungmamakcom

Bagi melihat proses ini secara lebih jelas, tonton video di bawah.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sumber: Youtube dan The Garden Magazine

Advertisement

Trending

Teruskan Membaca

Sukan

3s SHAH ALAM – Kemenangan Malaysia melangkah ke pentas separuh akhir Kejohanan Badminton Berpasukan Asia (BATC) 2024 terpaksa dibayar harga mahal apabila kedua pemain...

Hiburan

3s PETALING JAYA – Isteri kepada pelawak Shuib, Watie Hanifiah mendedahkan sikap berdegil enggan mendengar nasihat suami mengakibatkannya menjadi mangsa scammer dengan kerugian mencecah...

Sukan

0 SHAH ALAM – Skuad badminton negara menepati ramalan mara ke pentas separuh akhir Kejohanan Badminton Berpasukan Asia (BATC) 2024 selepas bangkit mengatasi Singapura...

Hiburan

3s PETALING JAYA – Bertahun menyimpan hasrat untuk memiliki perniagaan sendiri, aktor Zahiril Adzim bersyukur merealisasikan impian apabila membuka sebuah butik sebagai persediaan bersara...

Advertisement