Hi, what are you looking for?

#image_title

Mamak News

China bangunkan rangkaian internet terpantas dunia


BEIJING: China sudah mula membangunkan rangkaian internet paling laju di dunia, iaitu lebih pantas daripada rangkaian sedia ada.

Rangkaian itu didakwa boleh bergerak selaju 1.2 terabit bagi setiap saat, iaitu bersamaan dengan memuat naik kira-kira 150 filem dalam masa satu saat, menurut pengeluar teknologi Huawei.

Biarpun tidak diketahui bila teknologi itu akan siap, namun rangkaian internet berkelajuan tinggi boleh memberi kesan yang positif dalam sektor perniagaan, pemindahan maklumat, kelebihan dagangan saham dan meningkatkan keselamatan negara.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Dalam sidang akhbar minggu ini, Huawei dan Cjina Mobile secara rasmi melancarkan rangkaian internet generasi akan datang, dengan kerjasama Universiti Tsinghua Beijing.

Rangkaian itu disifatkan sebagai ‘tulang belakang’ kerana mampu memindahkan trafik internet kepada beberapa lokasi geografi berbeza, selain boleh menyokong pemindahan data daripada teknologi seperti 5G dan kenderaan elektrik.

Rangkaian baharu itu beroperasi menerusi kabel gentian optik antara Beijing dan selatan China yang berjarak 2,896 kilometer.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Projek berkenaan dijangka diuji pada musim panas ini, namun berkemungkinan beroperasi penuh dalam tempoh dua tahun lagi.

Dalam pada itu, Presiden China, Xi Jinping menyifatkan projek tersebut bakal menjadikan negara ini sebagai ‘kuasa siber’ dan mempelopori teknologi internet di dunia.


Sumber: Utusan Malaysia

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Bantuan Kepada Penduduk Palestin Di Gaza Tidak Cukup – PBB WASHINGTON, 30 Nov (Bernama-AA) — Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) Antonio Guterres...

Hiburan

0 PETALING JAYA – “Selepas jadi bapa, rasa muda semula (ketawa). Demikian respons rawak hero Malaya, Remy Ishak apabila disuakan pertanyaan bagaimana perasaan selepas...

Lifestyle

0 Usaha Bersama BNM-PDRM Tangani Perniagaan Wang Haram di Sarawak BNM Dan PDRM Serbu Lapan Premis Perniagaan Perkhidmatan Wang Tanpa Lesen Di Sarawak. Bank...

Sukan

0 MENTERI Belia dan Sukan, Hannah Yeoh berharap ‘perang’ yang tercetus antara Pesuruhjaya Sukan, Suhardi Alias dan Majlis Olimpik Malaysia (MOM) tidak berterusan sepanjang...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications