Hi, what are you looking for?

Mamak News

‘Cikgu campak keluar buku yang saya tidak mampu nak bayar’- murid


PETALING JAYA – ‘Cikgu marah dan campak keluar buku-buku yang saya tidak mampu nak bayar’

Demikianlah luahan seorang murid kepada seorang guru, dikenali Cikgu Nida yang berkongsi kisah tersebut menerusi hantaran di akaun Facebooknya.

Ujarnya, keadaan itu berlaku pada salah seorang murid ketika sesi pengagihan beg kepada budak-budak asnaf oleh salah seorang guru lain.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Dari zaman anak saya belajar dulu guru kedai buku layan ibu bapa dengan muka masam mencuka. Padahal sama-sama guru, tetapi itulah yang membezakan kita ialah adab.

“Bila tanya soalan dah ada jawapan skema, katanya ‘arahan pihak sekolah’. Itu pun kalau pelajar itu masih ada ibu bapa, kalau anak yatim? Budak pun ada perasaan, sedih dengar dia (murid) bercerita,” tulisnya dalam ruangan komen.

Tambahnya, murid itu kemudiannya hanya membeli buku yang dia mampu sahaja dan selebihnya pihak tidak bertanggungjawab tersebut mencampak keluar daripada susunan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sehingga kini hantaran tersebut telah mendapat 2,700 tanda suka dan 127 perkongsian sejak dimuat naik pada malam tadi.

Tinjauan Kosmo! di ruangan komen mendapati ramai bersimpati terhadap murid berkenaan disamping mengecam tindakan pihak sekolah mahupun guru yang dianggap tidak ‘berhati perut’.

“Kadang-kadang ibu bapa sudah mencuba sehabis baik mana yang perlu didahulukan. Bukan semua tidak cakna dengan pendidikan anak-anak, dengan keadaan ekonomi sekarang,” komen Noryuzalini Yaakub.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Marah macam mana sekalipun, tidak perlu campak buku-buku. Orang cari duit bukan senang, tambah anak-anak ramai yang sekolah. Buku bukannya murah,” komen Asma.

“Saya pun pernah kena, disuruh beli buku latihan ‘extra’ satu set. Tetapi akhir tahun tidak guna pun. Bukannya kami ini petik duit daripada pokok sahaja,” komen pengguna yang lain pula. – KOSMO! ONLINE


Sumber: Kosmo Online

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Hannah Yeoh Jumpa Zii Jia Minggu Depan KUALA LUMPUR, 31 Mac (Bernama) — Menteri Belia dan Sukan Hannah Yeoh akan mengadakan pertemuan dengan...

Mamak News

0 SEBERANG PERAI – Seramai 12,380 warga asing yang ditahan di depoh imigresen di seluruh negara telah dihantar pulang ke negara masing-masing tahun ini....

Mamak News

0 SEREMBAN – Kementerian Pendidikan (KPM) kini sedang meneliti pendekatan Pelaksanaan Sekolah Mo Khas Komprehensif 9 Tahun (K9) atau Pelaksanaan Peroperasian Sekolah Mo Khas...

Mamak News

0 China Mula Buka Sempadan Kepada Kumpulan Pelancong Asing BEIJING, 31 Mac (Bernama-Sputnik) — China membuka semula sempadan untuk kumpulan pelancong asing bermula Jumaat,...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications