Hi, what are you looking for?

#image_title

Lifestyle

Cikgu George Kongsi SK Ulu Ansuan Bakal Dinaik Taraf Dengan Kos RM12.5 Juta Oleh KPM


Guru Besar kongsi kisah 3 tahun tinggal di stor sekolah

Cikgu George Kongsi SK Ulu Ansuan Bakal Dinaik Taraf Dengan Kos RM12.5 Juta. Guru Besar Sekolah Kebangsaan (SK) Ulu Ansuan, Telupid, George Odol yang sebelum ini mendedahkan pengalaman terpaksa tinggal di stor prasekolah, semalam berkongsi perkembangan terkini kemudahan rumah guru di sekolah itu.

Menerusi sebuah video yang dikongsikan di laman Facebook Malaysia Mendidik, George yang akan bersara wajib pada 27 November ini menunjukkan sederet rumah guru yang sudah siap dinaik taraf dan mula digunakan warga pendidik sekolah berkenaan.

Cikgu George Kongsi SK Ulu Ansuan Bakal Dinaik Taraf Dengan Kos RM12.5 Juta Oleh KPM

Bangunan terbabit mengandungi tujuh pintu kelihatan kemas dan teratur berbanding bangunan asal yang hanya dilengkapi lima pintu berdindingkan zink yang kelihatan daif dan tidak selesa sebagai tempat tinggal.

Difahamkan, bangunan asal berbentuk rumah panjang yang dijadikan rumah guru itu pada mulanya dibina oleh guru, Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) serta masyarakat setempat kerana tiada kuarters guru dibina di sekolah terbabit sejak ia dibuka pada 2000.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Dalam video terbabit, George melaporkan bahawa video yang dimuat naik beliau di TikTok sebelum ini adalah situasi dan pengalaman yang dilaluinya sebelum rumah guru yang usang itu siap dinaik taraf.

“Saya ingin mengulas mengenai video yang saya ‘upload’ (muat naik) minggu lalu mengenai isu rumah guru di sekolah ini terutama guru besar yang tinggal di stor prasekolah.

“Untuk makluman, kenyataan saya itu tidak membabitkan dua bulan terakhir perkhidmatan saya di sekolah ini. Saya mula datang melapor diri untuk bertugas sebagai pentadbir di sekolah ini pada Jun 2020 dan akan menamatkan perkhidmatan saya di sekolah ini pada 27 November 2023, lagi beberapa hari.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Jadi, dalam menangani isu rumah guru di SK Ulu Ansuan, Kementerian Pendidikan sudah mengambil langkah iaitu rancangan jangka pendek dan rancangan jangka panjang.

“Dalam rancangan jangka pendek, Kementerian Pendidikan memperuntukkan sebanyak RM200,000 untuk menyelenggarakan rumah guru sedia ada di sekolah ini sebanyak tujuh unit dan siap sepenuhnya pada hari ini (semalam) dan sudah mula dihuni oleh guru di sekolah ini,” katanya.

Beliau merujuk kepada peruntukan penyelenggaraan sebanyak RM200,000 yang disalurkan Kementerian Pendidikan bagi menyelenggara dan menaik taraf rumah guru sedia ada itu yang bermula pada Jun lalu dan siap bulan ini.

Menerusi video yang sama, George turut mengulas pengumuman yang dibuat Kementerian Pendidikan beberapa hari lalu mengenai rancangan jangka panjang untuk menaik taraf sekolah luar bandar berkenaan, termasuk membina empat lagi kuarters guru.

“Rancangan jangka panjang pula, Kementerian Pendidikan memperuntukkan RM12.5 juta untuk membina empat lagi rumah guru di sekolah ini.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Jadi, dengan dua tindakan drastik yang diambil Kementerian Pendidikan melalui rancangan jangka pendek dan panjang, ini bererti isu rumah guru di SK Ulu Ansuan ini akan berakhir dalam masa yang terdekat ini,” katanya.

Selain untuk membina rumah guru, peruntukan bagi projek jangka panjang yang diumumkan dalam Belanjawan 2024 itu turut merangkumi pembinaan blok akademik dan pentadbiran sekolah.

Video dikongsi George sebelum ini yang menunjukkan suasana stor dijadikan tempat tinggalnya mendapat perhatian ramai netizen sebelum Kementerian Pendidikan mengeluarkan kenyataan rasmi berhubung tindakan yang sudah diambil bagi menangani masalah rumah guru di sekolah itu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Baca lagi artikel menarik:

Artikel asal oleh: iloveborneo.my

Teruskan Membaca

Lifestyle

0 Kali terakhir dilihat di Sungai Maong, Kuching Pemilik Dakwa Boleh Bergerak Laju, Kura-Kura Gergasi Melarikan Diri Di Kuching. Individu ini muat naik iklan...

Mamak News

0 Polis Nafi Zayn Rayyan Mangsa Dera PETALING JAYA, 8 Dis (Bernama) — Tiada bekas luka lama akibat penderaan dikesan pada badan kanak-kanak autisme...

Mamak News

0 Tak Kumpau, Budak 11 Tahun Berjaya Naikkan Ikan Keli Berat 68 Kilogram Seorang kanak-kanak berasal dari United Kingdom dilaporkan berjaya menangkap ikan keli...

Lifestyle

0 Perjalanan Alyssa dalam Universe Ticket Berakhir, Pengunduran Penuh Spekulasi Gadis Borneo Tarik Diri Dari Universe Ticket, Netizen Dakwa Produksi TV Korea Selatan Berat...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications