Hi, what are you looking for?

Mamak News

Cip Otak Neuralink Milik Elon Musk Dapat Kelulusan Untuk Ujian Pada Manusia


Cip Otak Neuralink Milik Elon Musk Dapat Kelulusan Untuk Ujian Pada Manusia

Cip implan otak yang dibangunkan oleh syarikat milik bersama Elon Musk, Nueralink dilapor mendapat kelulusan FDA untuk memulakan ujian klinikal ke atas manusia.

Kelulusan tersebut dianggap permulaan untuk syarikat tersebut dalam pembangunan teknologi antaramuka langsung antara otak manusia dengan komputer.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Dalam satu pengumuman di Twitter, syarikat itu berkata bahawa kelulusan itu adalah hasil kerjasama rapat antara pasukan Neuralink dengan FDA.

Neuralink memaklumkan bahawa pihaknya setakat ini belum membuka sebarang pengambilan sukarelawan untuk ujian tersebut. Manakala butiran lanjut berkenaan keperluan dan syarat-syarat penyertaan ujian berkenaan akan dimaklumkan tidak lama lagi.

Cip implan otak Neuralink Elon Musk dapat kelulusan ujian ke atas manusia

Advertisement. Scroll to continue reading.

Musk melalui akaun Twitternya turut mengucapkan tahniah kepada pasukan jurutera di Neuralink di atas kejayaan tersebut.

Dalam laporan media, kelulusan yang diterima oleh syarikat berkenaan selari dengan kanyataan Elon pada Disember lepas dimana beliau menjangkakan akan menerima kelulusan FDA dalam tempoh enam bulan.

Ketika itu, Elon turut mendemonstrasikan penggunaan teknologi berkenaan menerusi ujian ke atas monyet dan babi. Menurut Elon, salah satu aplikasi dunia sebenar pertama untuk cip itu adalah membantu memulihkan penglihatan orang yang buta atau fungsi motor orang yang lumpuh.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teknologi antaramuka otak-komputer Neuralink menggunakan beribu-ribu elektrod kecil yang tertanam dalam otak untuk membaca isyarat yang dipancarkan langsung oleh neuron dan kemudian menghantarnya ke komputer.

Matlamat utama teknologi berkenaan adalah mencipta cip otak yang membolehkan kecerdasan manusia berhubung terus dan akhirnya bergabung dengan kecerdasan buatan.

Menurut pemerhati, kelulusan diberikan FDA menjadi petanda Neuralink sudahpun berjaya mengatasi semua kebimbangan mengenai keselamatan teknologi berkenaan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

FDA terdahulu menolak percubaan awal syarikat Neuralink untuk mendapatkan kelulusan ujian manusia pada tahun 2022.

Dalam penolakannya, FDA bimbang dengan keselamatan implan tersebut terutamanya bateri litium yang digunakan dalan teknologi berkenaan. Selain itu, timbul juga isu berkenaan wayar kecil yang berpotensi bergerak dan mengganggu bahagian tertentu otak.

FDA ketika itu juga sangsi dengan keupayaan Neuralink untuk menghasilkan peranti yang secara keseluruhan tidak akan merosakan otak manusia.

Advertisement. Scroll to continue reading.

BACA: Ajak Tengku Permaisuri Pandang Kamera, Pemuda Dapat Gambar Konvo Cantik

Sumber: Forbes

Artikel asal oleh: Siakap Keli

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 JAKARTA: Seorang penyanyi cacat penglihatan dari Indonesia menerima kejutan besar apabila berjaya meraih Golden Buzzer dalam rancangan America’s Got Talent (AGT), baru-baru ini....

Mamak News

0 PETALING JAYA – Penceramah bebas, Ustaz Ebit Lew bantu ibu tunggal bertatu di sekitar Jakarta, Indonesia berikutan wanita berkenaan terpaksa menyara anaknya yang...

Sukan

0 MADRID – Penyerang antarabangsa Perancis, Karim Benzema akhirnya sah menyertai kelab juara Liga Arab Saudi, Al Ittihad selepas menandatangani kontrak selama tiga tahun...

Mamak News

0 ISLAMABAD: Polis Pakistan secara rasmi menamakan bekas Perdana Menteri, Imran Khan sebagai bersubahat dalam satu kes pembunuhan berlaku Selasa lalu.   Imran, 70, didakwa...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications