Hi, what are you looking for?

#image_title

Mamak News

Claypot Chicken Rice Viral Disahkan Tiada Sijil Halal JAKIM


Claypot Chicken Rice Viral Disahkan Tiada Sijil Halal JAKIM

SEBUAH premis makanan di Sri Petaling yang menjual menu popular Claypot Chicken Rice yang tular di media sosial baru-baru ini disahkan tidak memiliki sijil halal oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM).

Perkara tersebut disahkan JAKIM rentetan isu premis berkenaan yang didakwa menggunakan bahan ‘rice wine’ dalam masakannya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Difahamkan isu tersebut telah menimbulkan keresahan dalam kalangan ramai, khususnya pengguna Muslim yang pernah mengunjungi premis terbabit.

“Berdasarkan kepada semakan melalui Portal Halal Malaysia, premis tersebut bukan pemegang Sijil Pengesahan Halal Malaysia (SPHM) yang sah.

“Dan pihak JAKIM tidak pernah mengeluarkan pensijilan halal untuk premis tersebut.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Sehubungan itu pengguna Muslim adalah dinasihatkan agar sentiasa berhati-hati dalam memilih premis makanan yang ingin dikunjungi,” maklum JAKIM dalam kenyataan semalam.

Dalam masa sama pengguna Muslim juga disarankan untuk memastikan premis yang dipilih adalah merupakan pemegang SPHM yang sah daripada pihak berkuasa berwibawa Pensijilan Halal Malaysia.

Sehubungan itu, tambah JAKIM, semakan status halal serta pemegang SPHM boleh disemak melalui portal rasmi di https://www.halal.gov.my/v4/ atau aplikasi telefon pintar Verify Halal.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Imbas kembali, sebelum ini tular di media sosial beberapa rakaman video memaparkan tentang sebuah premis di Sri Petaling yang menjual hidangan Claypot Chicken Rice.

Walau bagaimanapun, persoalan mula timbul dalam kalangan wargamaya apabila tukang masak premis berkenaan didakwa menggunakan bahan ‘rice wine’ dalam hidangan tersebut.

Sumber: JAKIM

Advertisement. Scroll to continue reading.

Artikel asal oleh: Siakap Keli

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Warga Emas Jadikan Rumah Tempat ‘Timbunan’ Sampah, Abai Keselesaan Jiran IPOH, 25 Sept (Bernama) — Sikap terlalu prihatin terhadap alam sekitar menyebabkan seorang warga...

Mamak News

0 NEW DELHI, India – Kenaikan tinggi harga bahan masakan utama seperti tomato dan bawang menyebabkan kebanyakan penduduk di India mengurangkan atau tidak menggunakan...

Mamak News

0 SINGAPURA: Singapura menaik taraf jet pejuang F-16 miliknya dengan keupayaan baharu dan maju untuk meningkatkan operasi, menurut Kementerian Pertahanan Singapura (MINDEF). F-16 yang...

Sukan

0 TOKYO – Pelumba utama Red Bull Racing, Max Verstappen mempamerkan dominasi penuh untuk kembali berada di landasan kemenangan selepas menjuarai Grand Prix (GP)...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications