Hi, what are you looking for?

Mamak News

Covid-19: Penduduk Chengdu terus dikurung


Sertai Telegram @KampungMamak untuk kemaskini terpantas.

BEIJING: Ibu negeri wilayah Sichuan, Chengdu, melanjutkan dan memperluaskan perintah berkurung di kebanyakan daerahnya bagi membendung penularan Covid-19 di bandar raya dengan 21.2 juta penduduk itu.

Pihak berkuasa tempatan melaporkan 116 kes baharu, berkurangan berbanding 121 kes sehari sebelumnya termasuk 57 kes bergejala selain 59 lagi tidak bergejala.

Sebelum ini, perintah kawalan pergerakan dijangka ditamatkan semalam, namun pihak berkuasa tempatan mengambil langkah ketara dengan melanjutkan tempoh serta memperluaskan kawasan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Masih wujud risiko penularan kes di beberapa kawasan,” menurut pihak berkuasa Chengdu.

Pihak berkuasa turut menyatakan, penduduk dalam kawasan perintah kawalan pergerakan akan menjalani ujian saringan setiap hari, namun tidak mendedahkan tarikh bila perintah itu akan ditamatkan.

Bagi penduduk di daerah yang tidak lagi dikenakan perintah kawalan, mereka akan menjalani ujian saringan besar-besaran pada 9 dan 11 September ini.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Perintah kawalan dilaksanakan di bandar raya mega itu sejak minggu lalu susulan peningkatan kes di beberapa daerah, membolehkan pihak berkuasa melakukan ujian saringan secara besar-besaran.

Sejak pelaksanaan perintah kawalan itu, kira-kira 90 peratus penerbangan di Lapangan Terbang Shuangliu dibatalkan pada Isnin lalu.

China pada tahun ini berusaha membendung penularan varian Omicron dengan melaksanakan pelbagai perintah kawalan di bandar rayanya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Shanghai antara bandar raya besar yang dikenakan perintah kawalan pergerakan selama dua bulan pada April dan Mei lalu menerusi dasar dinamik sifar Covid-19, di mana penularan jangkitan cuba dihentikan sebaik ia dikesan. – REUTERS


Sumber: Utusan Malaysia

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. KUALA LUMPUR – Polis menerima laporan berhubung seorang lelaki dipercayai pesakit mental membaling pisau di sebuah restoran makanan segera...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. Polis terima laporan aktiviti penyamaran sebagai Pegawai Tinggi KDN PUTRAJAYA, 4 Okt (Bernama) — Polis menerima laporan berhubung...

Sukan

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. KUALA LUMPUR – Dua gol pantas dalam tempoh empat minit dilihat sebagai punca utama kekalahan 2-3 skuad hi...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. NEW YORK: Bekas Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump memfailkan saman fitnah berjumlah AS$475 juta (RM2.13 bilion) terhadap agensi...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications