Hi, what are you looking for?

Mamak News

Cuaca buruk hampir semua negeri malam ini


Sertai Telegram @KampungMamak untuk kemaskini terpantas.

PETALING JAYA – Amaran ribut petir berserta hujan lebat dan angin kencang dikeluarkan melibatkan hampir semua negeri di Semenanjung termasuk Sarawak pada malam ini.

Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) dalam satu kenyataan di Facebook memaklumkan, cuaca buruk itu berisiko melanda keseluruhan negeri Perlis serta beberapa kawasan di Kedah seperti Langkawi, Kubang Pasu, Kota Setar, Pokok Sena, Padang Terap, Yan, Pendang, Kuala Muda dan Sik.

Selain itu, di Perak, kawasan terlibat adalah Hulu Perak, Kuala Kangsar, Kinta, Perak Tengah, Kampar, Bagan Datuk, Hilir Perak dan Batang Padang.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Di Pantai Timur pula, MetMalaysia menjangkakan hujan lebat serta ribut petir berpotensi tinggi melanda Kelantan (Pasir Mas, Kota Bharu, Bachok, Machang, Pasir Puteh dan Gua Musang), manakala di Terengganu (Dungun dan Kemaman).

“Bagai negeri Pahang pula, antara daerah berisiko adalah Tanah Tinggi Cameron, Lipis, Bentong, Temerloh, Kuantan, Bera, Pekan dan Rompin.

“Cuaca buruk yang sama turut dilaporkan berlaku sekitar Jelebu, Negeri Sembilan,” katanya hari ini.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Dalam pada itu, di Sarawak, hujan lebat diramal berlaku melibatkan Serian (Serian), Samarahan (Simunjan), Kapit (Belaga), Bintulu (Bintulu dan Sebauh) dan Miri (Subis, Beluru, Telang Usan dan Miri).

MetMalaysia menjangkakan keadaan tersebut bakal berterusan sehingga pukul 9 malam nanti.

“Amaran dikeluarkan apabila terdapat tanda-tanda menunjukkan ribut petir dengan intensiti hujan melebihi 20 mm/jam yang hampir atau dijangka berlaku melebihi sejam.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Amaran ribut petir adalah amaran jangka pendek yang sah dalam tempoh tidak melebihi enam jam untuk satu-satu keluaran,” jelasnya. – KOSMO! ONLINE.


Sumber: Kosmo Online

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. PUTRAJAYA – Perdana Menteri Datuk Seri Is Sabri Yaakob membangkitkan kekecewaan Malaysia dalam isu Palestin dan Myanmar terutamanya...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. Saintis Temui Virus Covid Baharu Dalam Kelawar, Dipercayai ‘Kalis’ Terhadap Vaksin Sedia Ada Saintis mendakwa bahawa telah menemui...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. KUALA LUMPUR – Polis menahan tiga lelaki tempatan selepas disyaki terbabit pergaduhan hingga mengakibatkan seorang lelaki Australia parah...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. PUTRAJAYA, 25 Sept (Bernama) — Seorang mahasiswa rakyat Malaysia di Universiti Al-Azhar yang sebelum ini ditahan pihak berkuasa Mesir...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications