Hi, what are you looking for?

#image_title

Sukan

Cuaca Eropah cabaran utama Malaysian Tigress


KETUA jurulatih skuad hoki wanita negara, Nasihin Nubli Ibrahim percaya barisan pemainnya mampu segera menyesuaikan diri dengan faktor cuaca apabila beraksi pada Kelayakan Olimpik di Valencia, Sepanyol pada 15 Januari tahun depan.

Malaysian Tigress yang menghuni ranking ke-28 dunia, akan menghadapi ujian getir menentang Britain (No.7), Sepanyol (No.8) dan Kanada (No.16) dalam Kumpulan B di Valencia nanti untuk merebut tiket ke Olimpik Paris 2024.

Tugasan itu dilihat begitu mencabar memandangkan ini adalah kali pertama majoriti pemain wanita akan merasai pengalaman baharu beraksi di Eropah dengan keadaan cuaca dan waktu masa yang begitu berbeza berbanding Malaysia.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Memang satu cabaran untuk saya tetapi pemain pernah didedahkan bermain dalam cuaca sejuk semasa ke China untuk persediaan sebelum ke Sukan SEA tahun ini.

“Di Australia pun sama, kita ke sana persediaan sebelum ke Sukan Asia Hangzhou. Ketika itu bukan sahaja sejuk tetapi kita turut bermain di sebelah malam.

“Jadi saya tak rasa ada banyak sangat masalah dan perbezaan masa pun saya rasa kita boleh sesuaikan diri bila sampai sana. Saya rasa itu perkara kecil yang kita boleh selesaikan,” kata Nasihin.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Nasihin boleh mengharapkan pemain-pemain senior yang berpengalaman luas beraksi di Eropah seperti kapten, Juliani Mohamad Din, Nuraini Abdul Rashid, Hanis Nadiah Onn, Raja Norsharina Raja Shahabuddin dan Wan Norfaeizah Md. Saiuti.

Tiga tiket menjadi rebutan lapan pasukan di Valencia untuk layak ke Paris 2024 termasuk empat daripada Kumpulan A iaitu ranking keempat dunia, Belgium, Korea Selatan (No.12), Ireland (No.13) dan Ukraine (No.28).


Sumber: Kosmo Sukan

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Hiburan

0 PETALING JAYA – Banyak kali berpeluang ke Mekah mengerjakan umrah, pelakon Puteri Sarah Liyana menyifatkan peluang tersebut sebagai rezeki Allah selain mengakui tanah...

Sukan

0 MANCHESTER – Pengurus Manchester City, Pep Guardiola mengakui pasukan itu perlu muhasabah diri bagi memastikan pemain-pemainnya tidak terlalu selesa dengan kejayaan dikecapi selama...

Hiburan

3s KUALA LUMPUR – Penyanyi berbakat besar Nadeera berbesar hati apabila namanya dibandingkan dengan penyanyi senior namun enggan perbuatan tersebut dilakukan secara berlebih-lebihan. Kata...

Mamak News

0 Angka Kematian Di Palestin Meningkat Kepada 17,674 Orang – Kementerian Kesihatan RAMALLAH (Palestin), 10 Dis (Bernama-WAFA) — Angka kematian penduduk Palestin susulan serangan...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications