Hi, what are you looking for?

Mamak News

Dahulu diuji kanser otak, kini strok


Sertai Telegram @KampungMamak untuk kemaskini terpantas.

KOTA TINGGI – Seorang gadis berusia 20 tahun terlantar sejak tujuh bulan lalu selepas rebah ketika menyapu di rumahnya di Projek Perumahan Rakyat Termiskin (PPRT) Kampung Sentosa, Tanjung Sedili di sini.

Sebelum ini, Siti Nurakhmarieyhan Mohd. Adam menghidap penyakit kanser otak dan bergantung dengan kerusi roda untuk bergerak.

Ibunya, Rohaya Said, 55, berkata, anaknya pernah menjalani pembedahan tiriod seba­nyak dua kali sewaktu berusia 14 tahun, tujuh kali pembedahan otak dan sekali pembedahan membuang cyst.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Selepas dibedah, dia masih boleh berjalan dan ke sekolah seperti biasa sehinggalah terjatuh tujuh bulan lalu menyebabkan lumpuh separuh badan.

“Anak saya sepatutnya menjalani pembedahan cyst sekali lagi, namun doktor menasihati supaya tangguh dahulu,” katanya tanya ketika ditemui semalam.

Menurut Rohaya, keadaan ke­sihatan anaknya semakin merosot ketika ini kerana anaknya tidak mempunyai selera makan dan hanya meminum air.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Keadaan fizikal Siti Nurakhmarieyhan kini semakin kurus. Walaupun doktor ada memberikan makanan tambahan, namun selera makannya tetap tiada.

“Doktor beritahu anak saya sudah tidak boleh menjalani kemoterapi kerana badannya sudah tak kuat. Doktor meminta saya menerima kenyataan ini (tiada lagi rawatan kemoterapi).

“Sebagai ibu, saya hanya mampu berdoa agar Allah mengurangkan kesakitannya. Adakalanya okay, kadangkala tidak,” ujarnya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Rohaya memberitahu, anak­nya perlu menjalani rawatan lanjut di hospital dan menggunakan lampin pakai buang kerana tidak mampu duduk. Siti Nurakhmarieyhan juga menerima bantuan daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat dan Baitulmal.

Selain Siti Nurakhmarieyhan, Rohaya pula menghidap penyakit­ kencing manis, darah tinggi dan semput.

Orang ramai yang ingin membantu boleh berbuat demikian menerusi akaun RHB bernombor 15106700123837 (Siti Nur Akhmariena) atau menghubungi talian 011-18601152.

Advertisement. Scroll to continue reading.


Sumber: Kosmo Online

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. TAIPEI: Presiden Taiwan, Tsai Ing-wen letak jawatan sebagai Ketua Parti Progresif Demratik (DPP) berikutan kekalahan teruk pada pilihan...

Sukan

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. PASUKAN Johor Darul Ta’zim (JDT) tidak mahu meraikan kejayaan menjulang trofi Piala Malaysia terlalu lama dengan memberikan fus...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. KLANG – Seorang lelaki berusia lingkungan 50-an ditemui lemas di kawasan sungai berdekatan Flat Permai Indah, Pandamaran Jaya...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. BN Akan Song Usul Undi Percaya Agar Keabsahan PM Dimuktamad – Zahid Pengerusi Barisan Nasional (BN), Datuk Seri...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications