Hi, what are you looking for?

#image_title

Mamak News

David Cameron ikrar sokong PM Britain selepas buat ‘comeback’


LONDON: Menteri Luar baharu Britain, David Cameron berikrar untuk terus memberi sokongan kepada Perdana Menteri, Rishi Sunak ketika negara berdepan waktu-waktu yang sukar.

Cameron menyuarakan hasrat itu selepas membuat comeback dalam kerajaan menerusi rombakan Kabinet secara besar-besaran.

Lapor BBC, Cameron yang merupakan bekas perdana menteri, dilantik sebagai Menteri Luar dan menerima gelaran bangsawan untuk mengambil alih jawatan tersebut.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Cameron menggantikan tempat James Cleverly yang kini dilantik sebagai Menteri Dalam Negeri selepas Sunak memecat Suella Braverman.

Braverman dipecat berikutan beberapa siri spekulasi mengenai masa depannya termasuk mencetus kemarahan di Downing Street selepas mengkritik cara polis mengendalikan protes pro-Palestin di London.

Cameron mengakui ia bukan perkara biasa bagi bekas perdana menteri untuk membuat comeback.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Malah, katanya, ketika negara berdepan `cabaran sengit’ di Asia Barat dan Ukraine, beliau berharap agar pengalamannya sebagai perdana menteri dapat membantu kerajaan Sunak.

“Saya memutuskan untuk menyertai pasukan ini kerana saya percaya Rishi Sunak merupakan perdana menteri baik yang melakukan kerja penuh mencabar pada waktu sukar.

“Saya mahu menyokong dan berada bersama beliau,” katanya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Terdahulu, Pejabat Kementerian Luar Britain dalam satu kenyataan memaklumkan Cameron mengadakan perbincangan dengan Setiausaha Negara Amerika Syarikat (AS), Antony Blinken.

Jelasnya, kedua-dua pemimpin itu berbincang mengenai konflik di Asia Barat, hak Israel untuk mempertahankan diri dan keperluan `jeda kemanusiaan’ bagi membolehkan bantuan masuk ke Gaza dengan selamat.

Malah, mereka turut menyatakan sokongan mereka kepada Ukraine, selain mengulangi hubungan bilateral yang kukuh antara UK dan AS.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sementara itu, Reuters melaporkan Jabatan Negara AS memaklumkan bahawa Blinken dan Cameron menekankan kesinambungan dalam hubungan AS-UK.

Malah, jelas laporan itu, kedua-dua negara juga menekankan kepentingan terhadap keselamatan serantau dan global.


Sumber: Utusan Malaysia

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 TOKYO: Sebuah kilang pembuatan Jepun mendapat perhatian warga net baru-baru ini kerana mengeluarkan produk tukul berbentuk seperti pisang sebenar. Kilang besi Ikeda yang...

Mamak News

0 Bantuan Kepada Penduduk Palestin Di Gaza Tidak Cukup – PBB WASHINGTON, 30 Nov (Bernama-AA) — Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) Antonio Guterres...

Hiburan

0 PETALING JAYA – “Selepas jadi bapa, rasa muda semula (ketawa). Demikian respons rawak hero Malaya, Remy Ishak apabila disuakan pertanyaan bagaimana perasaan selepas...

Lifestyle

0 Usaha Bersama BNM-PDRM Tangani Perniagaan Wang Haram di Sarawak BNM Dan PDRM Serbu Lapan Premis Perniagaan Perkhidmatan Wang Tanpa Lesen Di Sarawak. Bank...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications