Hi, what are you looking for?

Sukan

Dell sah terima laporan, khabarnya ada bekas kapten dan pegawai tertinggi AFC


Sertai Telegram @KampungMamak untuk kemaskini terpantas.

PENGERUSI Badan Siasatan Bebas, Datuk Dell Akbar Khan sudah menerima laporan ketua jurulatih dan pengurusan pasukan kebangsaan untuk dijadikan teras siasatan bedah siasat terhadap kegagalan skuad Harimau Malaya di Piala AFF Suzuki Disember lalu.

Dell juga sudah mengenal pasti anggota badan bebas itu yang rata-rata dianggotai mereka yang bebas dan tidak ada sebarang jawatan atau ikatan dengan Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM), dengan latar belakang selaku pemain, jurulatih, pengurusan, agensi kerajaan dan media.

“Saya telah terima laporan daripada FAM lewat petang semalam (Sabtu) dan juga saya telah kenal pasti ahli-ahli jawatankuasa.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Mesyuarat pertama akan diadakan dalam masa terdekat,” katanya kepada CAKAP SUKAN.

Di khabarkan antaranya ahli adalah seorang bekas kapten kebangsaan, bekas pegawai tertinggi Asian Football Confederation (AFC), seorang veteran media dan seorang yang masih memegang jawatan tertinggi di dalam sebuah organisasi kerajaan.

Badan ini djangka bersidang dalam masa terdekat disebabkan keperluan melantik jurulatih baharu untuk persiapan menjelang kelayakan Piala Asia 2023 Jun nanti.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Bekas Ketua Polis Kuala Lumpur itu dilantik oleh FAM bagi mengetuai proses bedah siasat terhadap kegagalan di Piala AFF Suzuki 2020 serta mengemukakan cadangan penambahbaikan pasukan kebangsaan.

Dikenali dengan kaedah pengurusan yang terbuka (pejabat Dell di Tingkat 3 FAM sentiasa terbuka ketika beliau menjadi Setiausaha Agung), Dell diberi kuasa menemubual mana-mana pemegang taruh untuk memperhalusi setiap maklumat serta menyenaraikan langkah-langkah penambahbaikan bertujuan memperkuatkan pasukan kebangsaan.

Malah badan siasatan bebas ini juga diberi kuasa untuk menemu bual mana-mana pemegang taruh dan individu yang boleh memberi cadangan menambah baik kaedah pengurusan pasukan kebangsaan.

Dell dijangka meneliti proses persiapan, kaedah panggilan skuad kebangsaan, penjadualan liga, pengurusan pasukan kebangsaan, khidmat sokongan dan pengurusan persepsi pasukan kebangsaan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

EKSKLUSIF oleh: MOHD FARIQ

SUMBER: CakapSukan.com

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. PETALING JAYA – Ditengking suami hanya kerana tidak mahir memandu, hingga si isteri berasa tertekan sewaktu sedang memandu...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. LONDON: Ketua kesihatan United Kingdom (UK) mengesahkan enam kanak-kanak meninggal dunia akibat jangkitan Streptus Kumpulan A yang kini...

Hiburan

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. KECENDERUNGAN memuat naik kandungan media sosial, khususnya TikT seiring senario semasa menyebabkan pelakon Aeril Zafrel diberi jolan ‘CEO...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. PETALING JAYA – Angkasawan negara, Datuk Dr. Sheikh Muszaphar Shukor Sheikh Mustapha bakal menimang anak ketujuh selepas isterinya,...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications