Hi, what are you looking for?

Sukan

Dell sah terima laporan, khabarnya ada bekas kapten dan pegawai tertinggi AFC


Sertai Telegram @KampungMamak untuk kemaskini terpantas.

PENGERUSI Badan Siasatan Bebas, Datuk Dell Akbar Khan sudah menerima laporan ketua jurulatih dan pengurusan pasukan kebangsaan untuk dijadikan teras siasatan bedah siasat terhadap kegagalan skuad Harimau Malaya di Piala AFF Suzuki Disember lalu.

Dell juga sudah mengenal pasti anggota badan bebas itu yang rata-rata dianggotai mereka yang bebas dan tidak ada sebarang jawatan atau ikatan dengan Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM), dengan latar belakang selaku pemain, jurulatih, pengurusan, agensi kerajaan dan media.

“Saya telah terima laporan daripada FAM lewat petang semalam (Sabtu) dan juga saya telah kenal pasti ahli-ahli jawatankuasa.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Mesyuarat pertama akan diadakan dalam masa terdekat,” katanya kepada CAKAP SUKAN.

Di khabarkan antaranya ahli adalah seorang bekas kapten kebangsaan, bekas pegawai tertinggi Asian Football Confederation (AFC), seorang veteran media dan seorang yang masih memegang jawatan tertinggi di dalam sebuah organisasi kerajaan.

Badan ini djangka bersidang dalam masa terdekat disebabkan keperluan melantik jurulatih baharu untuk persiapan menjelang kelayakan Piala Asia 2023 Jun nanti.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Bekas Ketua Polis Kuala Lumpur itu dilantik oleh FAM bagi mengetuai proses bedah siasat terhadap kegagalan di Piala AFF Suzuki 2020 serta mengemukakan cadangan penambahbaikan pasukan kebangsaan.

Dikenali dengan kaedah pengurusan yang terbuka (pejabat Dell di Tingkat 3 FAM sentiasa terbuka ketika beliau menjadi Setiausaha Agung), Dell diberi kuasa menemubual mana-mana pemegang taruh untuk memperhalusi setiap maklumat serta menyenaraikan langkah-langkah penambahbaikan bertujuan memperkuatkan pasukan kebangsaan.

Malah badan siasatan bebas ini juga diberi kuasa untuk menemu bual mana-mana pemegang taruh dan individu yang boleh memberi cadangan menambah baik kaedah pengurusan pasukan kebangsaan.

Dell dijangka meneliti proses persiapan, kaedah panggilan skuad kebangsaan, penjadualan liga, pengurusan pasukan kebangsaan, khidmat sokongan dan pengurusan persepsi pasukan kebangsaan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

EKSKLUSIF oleh: MOHD FARIQ

SUMBER: CakapSukan.com

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. KUALA LUMPUR – Polis telah membuka satu kertas siasatan berhubung perhimpunan ‘Protes Mana Kapal LCS’ yang diadakan di...

Sukan

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. TANJONG MALIM – Pasukan ragbi Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) membuktikan mereka masih berbisa selepas melangkah ke separuh...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. BAITULMUQADDIS: Sekurang-kurangnya lapan penumpang bas mengalami  kecederaan selepas lelaki bersenjata melepaskan tembakan di lasi berasingan di sini, lapor...

Hiburan

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. PETALING JAYA – “Perhatikan siapa imam tu? Bagi menjawab segala persoalan netizen”. Itu antara komen yang ditinggalkan pengikut...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications