Hi, what are you looking for?

Hiburan

Demi kereta, Fauziah Nawi pernah masuk cabutan bertuah


IMPIAN seniwati veteran Fauziah Nawi untuk memiliki kenderaan sendiri akhirnya tercapai apabila menerima kereta Mitsubishi Xpander bernilai RM100,000 tajaan Edaran Otomobil Nasional Berhad (EON).

Fauziah, 69, seakan-akan tidak percaya apabila kereta hadiah kemenangan anugerah Tokoh Seri Angkasa dalam Anugerah Seri Angkasa 2022 (ASA2022) kini menjadi miliknya.

“Saya sangat bersyukur kerana memang langsung tidak terfikir untuk mendapat kereta. Sebab sepanjang 50 tahun bergelar pelakon saya tidak pernah membawa pulang anugerah pelakon terbaik,” kongsi Fauziah yang ditemui pada majlis penyerahan kunci kereta di EON Auto Mart, Ampang, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Menurut bintang drama Pondok Buruk itu, sudah empat tahun dia bergerak tanpa kenderaan apabila kereta terakhirnya iaitu Proton Waja telah terbakar akibat masalah fius.

Sejak dari situ, Fauziah mengidamkan untuk memiliki kenderaan sendiri bagi memudahkan kehidupan sehariannya keluar bekerja.

“Sebelum menerima hadiah kejutan kereta pada ASA2022, saya mencuba nasib menyertai cabutan bertuah dengan membeli barang berharga RM30, tetapi tiada rezeki ketika itu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Sebab saya memang ingin kereta sendiri, tetapi dengan usia yang lanjut sukar untuk saya membuat pinjaman bank. Ini rezeki Allah yang cukup besar buat saya,” tutur Fauziah.

Ditebak apakah perasaannya apabila melihat kereta yang dihadiahkan itu di depan mata dan menggunakannya bersama keluarga, Fauziah tersenyum gembira.

“Seronok sangat, tidak tahu saya hendak kata apa lagi selain syukur dan terima kasih. Rakan-rakan seangkatan dan jiran-jiran juga tumpang seronok. Mereka semua tertanya-tanya bilakah saya akan dapat bawa balik kereta ini,” tutur Fauziah jujur.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sambung bicara, Fauziah menyifatkan penerimaan kereta ini adalah signifikan atas usaha kerasnya tanpa mengenal erti putus asa dalam industri seni.

Meskipun tidak hidup senang dan terpaksa berhempas-pulas sebagai anak seni, Fauziah percaya andai melakukan kerja sebaik mungkin, akhirnya bakat dan rezeki akan berpihak kepadanya.

“Guru saya kata, buat sahaja kerja sebaik mungkin, lama-kelamaan orang akan nampak juga bakat kita. Begitu juga dengan rezeki, kita harus sabar.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Lebih 50 tahun pada usia emas begini baru Allah bagi saya rezeki yang cukup besar. Allah suruh saya sabar dan tunggu,” kata Fauziah lagi.

Dalam pada itu, Ketua Komunikasi Strategik DRB-HICOM, Mahmood Razak Bahman menjelaskan, pihaknya bersyukur dan berbesar hati apabila dapat terlibat dalam anugerah berprestij seperti ASA2022.

“Ketika mendengar cerita Ibu Fauziah di atas pentas tentang ketiadaan kenderaan dengan penuh emosi, saya sendiri berasa sebak.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Saya dan kakitangan yang hadir pada majlis tersebut merasakan hadiah kami cukup bermakna kerana menyediakan sebuah kereta yang amat diperlukan ibu Fauziah.

“Sebagai antara konglomerat terbesar, DRB-HICOM melalui anak syarikat, Edaran Otomobil Nasional Berhad (EON) gembira dapat memainkan peranan kecil membantu dan menyokong industri kreatif tempatan,” ujar Mahmood.


Sumber: Kosmo Online

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 SINGAPURA: Seorang wanita yang sudah berkahwin dan menjalin hubungan sulit dengan rakan kongsi perniagaannya memasang kamera video mini di tandasnya supaya lelaki itu...

Sukan

0 PASUKAN Johor Darul Ta’zim (JDT) mengakui tidak sabar untuk menguji rumah baharu Selangor FC di Kompleks Sukan Shah Alam yang dijangka siap sepenuhnya...

Mamak News

0 KUALA LUMPUR – Bekas isteri Datuk S.M Faisal S.M Nasimuddin, Emilia Hanafi memberitahu Mahkamah Majistret di sini hari ini sejak menjadi ibu tunggal,...

Hiburan

0 PUTRAJAYA –  Terkesan nasib menimpa mangsa keganasan rumah tangga, Jahidah Nordin, 44, penyanyi dan usahawan, Sufian Suhaimi, 31, tampil menghulurkan bantuan berbentuk wang...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications