Hi, what are you looking for?

Mamak News

Demokrat, Republikan setuju naikkan had siling hutang AS


WASHINGTON: White House dan parti Republikan secara dasar bersetuju untuk menaikkan paras siling hutang Amerika Syarikat (AS) bagi mengelakkan kegagalan pembayaran selepas rundingan diadakan selama berminggu-minggu.   

Bagaimanapun, perjanjian itu masih memerlukan kelulusan di Kongres AS.

Lapor BBC, Presiden AS, Joe Biden menerusi kenyataan menyifatkan perjanjian itu sebagai `kompromi’ manakala Speaker Dewan Perwakilan, Kevin McCarthy pula menganggapnya pengurangan bersejarah dalam perbelanjaan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sebelum ini, Perbendaharaan AS memberi amaran negara itu mungkin akan kehabisan wang untuk membayar hutang seawal bulan Jun sekiranya isu siling hutan berlarutan tanpa sebarang penyelesaian.

Kegagalan membuat pembayaran sedemikian dijangka mencetuskan ketidaktentuan ekonomi AS dan mengganggu pasaran global.

Setakat ini, butiran lanjut mengenai perjanjian baharu masih belum didedahkan kepada umum.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Namun, saluran CBS melaporkan bahawa perbelanjaan kerajaan bukan sektor pertahanan akan dikekalkan selama dua tahun dan kemudian meningkat sebanyak satu peratus pada 2025.

Dilaporkan, perjanjian itu dijangka meningkatkan had hutang selama dua tahun serta mengehadkan perbelanjaan dalam tempoh berkenaan termasuk beberapa keperluan kerja tambahan untuk program untuk golongan miskin.

Had siling hutang AS ditetapkan secara undang-undang dan hanya boleh dinaikkan menerusi proses legislatif di Kongres sebelum ditandatangani oleh Presiden.

Advertisement. Scroll to continue reading.

April lalu, Dewan Perwakilan mengundi dan bersetuju menaikkan paras siling hutang negara namun dengan syarat pentadbiran Biden memotong perbelanjaan dianggap keterlaluan.           

Sementara itu, McCarthy menjelaskan persetujuan itu dicapai hasil perbualan telefon bersama Biden.

“Masih banyak kerja perlu dilakukan namun saya percaya ini adalah perjanjian pada dasarnya yang layak untuk rakyat Amerika.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Ia mempunyai pengurangan dalam perbelanjaan, reformasi yang akan mengeluarkan orang ramai daripada kemiskinan ke dalam tenaga kerja, mengekang tindakan melampau kerajaan, tiada cukai baharu, tiada program kerajaan baharu serta banyak lagi dalam rang undang-undang,” katanya.


Sumber: Utusan Malaysia

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Tular Video Staf Lapangan Terbang Filipina Kantoi Telan Duit Disyaki Dicuri Daripada Pelancong China Seorang kakitangan wanita lapangan terbang di Filipina kantoi menelan...

Mamak News

0 KUALA LUMPUR – Lima anggota polis antara enam individu ditahan selepas disyaki melarikan seorang lelaki dari sebuah kedai makan yang terletak di Desa...

Mamak News

0 PETALING JAYA – Seorang wanita yang juga suri rumah mencari ‘kawan upahan’ selepas dipercayai mengalami tekanan melampau (burnout), akibat tiga tahun terperap menguruskan...

Mamak News

0 Polis Tahan Lelaki, Disyaki Suspek Kes Bunuh Penyanyi Rap, Tupac Shakur 27 Tahun Lepas Polis Amerika Syarikat menahan seorang lelaki di Las Vegas,...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications