Hi, what are you looking for?

Mamak News

DeSantis bakal bersaing dengan Trump rebut jawatan Presiden AS


WASHINGTON: Gabenor Florida, Ron DeSantis mengumumkan akan bertanding sebagai calon Parti Republikan pada pilihan raya Presiden Amerika Syarikat (AS) 2024 walaupun acara pelancaran yang dirancang bersama Pemilik Twitter, Elon Musk dicemari insiden gangguan teknikal.

DeSantis berikrar untuk membawa rakyat AS ke era baharu kejayaan dan memperjuangkan kebebasan mereka, sekali gus bersaing dengan bekas Presiden, Donald Trump yang turut mengumumkan pencalonannya tahun lalu.

Namun, acara pengumuman oleh DeSantis di Washington terjejas pada awalnya apabila aplikasi Twitter tidak berfungsi dengan baik dan kerap kali terputus ketika lebih 400,000 mengikutinya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

DeSantis hanya dapat bercakap selepas hampir setengah jam laman itu bergelut mengembalikan siaran.

Musk, yang menjadi hos rancangan dan bertugas menemu bual DeSantis cuba meredakan keadaan dengan mendakwa kehadiran terlalu ramai pengikut Twitter menyebabkan aplikasi itu terbeban.

“Saya menawarkan diri sebagai calon Presiden AS bagi memimpin negara ini kembali menjadi hebat,” katanya kepada penonton walaupun ramai pengikut Twitter dilaporkan sudah meninggalkan halaman itu kerana masalah teknikal yang dialami.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Kempen Presiden AS, Joe Biden pantas memanfaatkan isu tersebut dengan menghantar pautan ke halaman pengumpulan dana di Twitter dan menyatakan ‘pautan ini berfungsi’.

DeSantis, 44, terkenal dalam kalangan penyokong Republikan kerana lantang mengkritik dan menentang keras langkah mewajibkan pemakaian pelitup muka, peraturan lockdown serta suntikan sepanjang pandemik Covid-19.

Lulusan Universiti Yale dan Harvard Law School itu mencipta nama dalam politik AS selepas menggubal dasar berhaluan kanan mengenai pelbagai isu sosial yang menimbulkan kemarahan golongan liberal namun mendapat pujian dalam kalangan konservatif.

Advertisement. Scroll to continue reading.

DeSantis dilaporkan perlu bekerja keras merapatkan jurang dengan Trump yang mendahului perlumbaan Presiden AS dengan hampir 40 mata peratusan walaupun berdepan tuduhan sivil dan kes pencabulan seksual di Mahkamah New York.

DeSantis dijadual mengadakan mesyuarat di Miami dengan penderma utamanya, yang akan segera melancarkan gerakan mengumpul dana bagi pilihan raya Presiden yang akan berlangsung Mei tahun depan.-AFP/AGENSI


Sumber: Utusan Malaysia

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Tengah-Tengah Malam Naik Notifikasi “Suspicious Person” Berdekatan Kereta, Rupanya… Seperti yang diketahui waktu malam sememangnya membuatkan bulu roma sesiapa sahaja berdiri kerana persekitaran...

Sukan

0 PETALING JAYA – Penyerang antarabangsa Colombia, Radamel Falcao dilaporkan sudah berada di Johor Bahru sekali gus menguatkan lagi spekulasi bakal bermain dalam kancah...

Hiburan

0 PETALING JAYA – Penyanyi Iman Troye menghadiahkan wang tunai RM300 kepada pelajar yang mencapai peningkatan dalam apa sahaja mata pelajaran bagi keputusan Sijil...

Mamak News

0 KUALA NERUS – Seorang mekanik maut setelah kereta Perodua Kancil dipandunya merempuh bahagian belakang sebuah jengkaut di Kampung Buluh Gading di sini, hari...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications