Hi, what are you looking for?

#image_title

Mamak News

Disangka kentang, rupanya barang antik Mesir


EDINBURGH: Seorang pelajar menemukan sebuah karya agung Mesir yang dipercayai berusia ribuan tahun, di kawasan sekolahnya di Fife, Scotland.

Barang antik Mesir itu ditemukan ketika pelajar tersebut sedang membantu tukang kebun sekolahnya untuk menuai kentang di kawasan itu, sebagai sebahagian hukuman dikenakan ke atasnya.

Lapor The Guardian, pelajar itu pada mulanya menganggap barang antik berbentuk bulat yang dijumpai di kawasan sekolahnya, sebagai kentang.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Namun, selepas dihantar untuk dianalisis, pelajar itu mendapat tahu bahawa artifak berkenaan dipercayai berasal kira-kira 4,000 tahun lalu.

Penemuan khazanah purba Mesir tertanam di kawasan luar bandar Scotland berbanding di Kaherah, adalah sesuatu yang luar biasa.

Namun, penemuan itu dikatakan merupakan yang pertama daripada 18 barang antik Mesir dijumpai oleh pelajar sekolah pada tiga peristiwa berasingan dalam tempoh lebih 30 tahun di beberapa lokasi yang tidak dijangka.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Lokasi itu termasuk Melville House, sebuah bangunan bersejarah berhampiran paroki kecil Monimail di Fife.

Kebanyakan barang antik berkenaan kini berada di Muzium Negara Scotland (NMS).

Seorang guru menghantar penemuan pelajar itu ke Muzium Diraja Scotland kini dikenali NMS, dan pakar terkemuka dari Mesir, Cyril Aldred mendedahkan mengenai kepentingannya sebagai kepala patung batu pasir merah dinasti pertengahan ke-12 iaitu kira-kira 1922 hingga 1855 Sebelum Masihi.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Kira-kira 16 tahun kemudian iaitu pada 1966, sebuah patung gangsa Mesir ditemukan oleh sekumpulan pelajar di kawasan sekolah yang sama,” jelas laporan.


Sumber: Utusan Malaysia

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Lifestyle

0 Kali terakhir dilihat di Sungai Maong, Kuching Pemilik Dakwa Boleh Bergerak Laju, Kura-Kura Gergasi Melarikan Diri Di Kuching. Individu ini muat naik iklan...

Mamak News

0 Polis Nafi Zayn Rayyan Mangsa Dera PETALING JAYA, 8 Dis (Bernama) — Tiada bekas luka lama akibat penderaan dikesan pada badan kanak-kanak autisme...

Sukan

0 PETALING JAYA – Skuad hi remaja lelaki negara terpaksa akur dengan kehebatan Australia apabila tewas 2-5 di Stadium Hi Nasional, Bukit Jalil sebentar...

Hiburan

0 PETALING JAYA – Pelakon veteran era 1980-an, Datin Maria Arshad masih berada dalam keadaan separuh sedar selepas dimasukkan ke unit rawatan rapi (ICU)...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications