Hi, what are you looking for?

Mamak News

Ditinggalkan Sehari Sebelum Majlis, Wanita Nekad Sanding Seorang Diri Tanpa Pengantin Lelaki


Sertai Telegram @KampungMamak untuk kemaskini terpantas.

Tular di media sosial, seorang pengantin wanita dari Bali dinikahkan tanpa pengantin lelaki selepas keluarganya memutuskan untuk membatalkan perkahwinan mereka sehari sebelum dinikahkan.

Hal ini kerana lelaki itu tiba-tiba membatalkan perkahwinan mereka. Puncanya, pengantin lelaki itu tidak mahu ‘dipinang’ atau tinggal di rumah isterinya selepas berkahwin.

Disebabkan peralatan majlis sudah disediakan, pengantin wanita sekeluarga memutuskan agar majlis akad nikah tetap berlangsung walaupun tanpa suami.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Bapa pengantin wanita berkata, video perkahwinan yang berlangsung tanpa pengantin lelaki seperti yang tular di media sosial itu adalah anaknya. Dia dan keluarganya tidak kisah video itu menjadi tular. Mereka mahu pengalaman pahit ini dijadikan pengajaran buat wanita yang mencari sentana (ketua keluarga).

“Kami mahu ini menjadi pengajaran kepada gadis yang sedang mencari sentana (ketua keluarga) supaya ia tidak berlaku seperti apa yang terjadi kepada anak perempuan saya. Biar kami sahaja yang mempunyai pengalaman seperti ini,” kata bapa pengantin wanita tersebut.

Bapa kepada pengantin perempuan tersebut menceritakan tentang kronologi sebelum majlis akad nikah itu berlangsung pada 12 Januari 2022 lalu.

Sebelum majlis akad nikah, anaknya dan lelaki itu difahamkan sudah lama bercinta.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Dan, mereka pernah memutuskan hubungan. Namun, semasa lelaki itu meminta untuk bersama kembali, dia dengan tegas bersetuju atas kehendak anaknya untuk nyentana. 

Menurut portal kulkulbali, nyentana dalam adat perkahwinan Bali bermaksud, perempuan yang harus meminang lelaki.

Selepas itu, peminangan berjalan dengan baik, sehingga wanita itu hamil. Bagaimanapun, kehamilan itu disambut baik oleh semua pihak termasuk lelaki itu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Mereka juga menyiapkan diri untuk berkahwin, bermula daripada mencari hari yang baik, membuat gambar pra-perkahwinan sehinggalah menghasilkan surat jemputan perkahwinan.

Dalam kes ini, lelaki itu masih berazam untuk menggembirakan pengantin wanita tersebut.

“Tetapi dua hari sebelum majlis akad nikah, lelaki itu tiba-tiba berkata dia tidak mahu diganggu. Ketika itu saya bertanyakan soalan kepada anak saya, dan anak saya berkata dia bersedia untuk mencari sentana (lelaki yang menggantikan ayahnya sebagai ketua keluarga). Kerana dia (lelaki itu) tidak mahu dan segala kelengkapan istiadat telah disediakan, kami akan meneruskan majlis perkahwinan walaupun tanpa pengantin lelaki,” katanya.

Bapanya berkata, sebelum lelaki itu membatalkan perkahwinannya dalam pada saat-saat akhir, pihaknya telah menerima penolakan daripada ibu bapa lelaki itu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Ketika sedang makan, ibu bapanya enggan membiarkan anak mereka menjadi ketua keluarga. Tetapi dia (pengantin lelaki itu) berkata apa sahaja keputusan ibu bapanya, sama ada diizinkan atau tidak, dia akan lari dari rumah dan berkahwin dengan anak saya,” katanya.

Suwardita berkata, pihak mereka menerimanya dengan ikhlas dan tidak mahu memaksa lelaki itu.

“Astungkara anak saya juga tabah dan kuat menerima semua ini,” katanya.

Sumber: Tribun News

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. Oyen Buat Hal Lagi, Kali Ini Menyamar Jadi Kapibara Di Zoo Negara Cuaca sejuk sejak kebelakangan ini ekoran...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. PUTRAJAYA – Perdana Menteri Datuk Seri Is Sabri Yaakob membangkitkan kekecewaan Malaysia dalam isu Palestin dan Myanmar terutamanya...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. Saintis Temui Virus Covid Baharu Dalam Kelawar, Dipercayai ‘Kalis’ Terhadap Vaksin Sedia Ada Saintis mendakwa bahawa telah menemui...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. KUALA LUMPUR – Polis menahan tiga lelaki tempatan selepas disyaki terbabit pergaduhan hingga mengakibatkan seorang lelaki Australia parah...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications