Hi, what are you looking for?

Mamak News

DPP kanan SPRM buat laporan polis terhadap pegawai Imigresen


KUALA LUMPUR – Seorang timbalan pendakwa raya (DPP) kanan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) membuat laporan polis berhubung tohmahan bahawa beliau mengugut seorang pegawai Imigresen agar mengaku bersalah terhadap satu pertuduhan yang dihadapinya di Mahkamah Sesyen.

Beliau yang bertugas di Bahagian Perundangan dan Pendakwaan SPRM membuat laporan itu di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Putrajaya hari ini.

Laporan itu antara lain menyatakan, beliau telah membaca satu artikel dalam ruangan Twitter Edisi Khas (yang dahulunya dikenali sebagai Edisi Siasat) yang menyertakan laporan polis yang dibuat oleh pegawai Imigresen itu terhadapnya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Timbalan pendakwa raya itu membaca kandungan Twitter tersebut ketika berada di Ibu Pejabat SPRM di Putrajaya kira-kira pukul 6 petang semalam.

Dalam laporan polis tersebut, timbalan pendakwa raya berkenaan menafikan tohmahan pegawai Imigresen itu kerana ketika kejadian yang didakwa berlaku di Mahkamah Sesyen, dua pegawai SPRM turut berada bersama beliau (timbalan pendakwa raya).

Difahamkan, pegawai Imigresen tersebut ketika itu didakwa atas pertuduhan menerima wang untuk melepaskan warganegara China yang tidak mempunyai dokumen yang sah di bawah Seksyen 165 Kanun Keseksaan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Dalam laporan tersebut, timbalan pendakwa raya itu membuat aduan bahawa pegawai Imigresen berkenaan telah bersubahat dan berkomplot dengan Edisi Khas untuk memalukannya dan pihak SPRM.

Beliau turut mahukan polis menyiasat bagaimana laporan itu boleh terlepas kepada pihak Edisi Khas/Edisi Siasat.

Dua hari lalu, polis mengesahkan telah menerima laporan daripada seorang pegawai Imigresen yang mendakwa diugut oleh pegawai SPRM berkaitan kes yang dituduh di Mahkamah Sesyen Kota Bharu, Kelantan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pengesahan itu dibuat Ketua Polis Daerah Putrajaya, Asisten Komisioner A. Asmadi Abdul Aziz yang memberitahu, kes berkenaan telah dirujuk ke Jabatan Integriti SPRM untuk tindakan.

Sumber: Kosmo Online

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 PUTRAJAYA, 2 FEBRUARI 2023 – Kementerian Perdagangan Dalam  Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN) ingin memaklumkan bahawa, susulan  daripada pengumuman YAB Perdana Menteri...

Mamak News

0 SINGAPURA: Seorang wanita yang sudah berkahwin dan menjalin hubungan sulit dengan rakan kongsi perniagaannya memasang kamera video mini di tandasnya supaya lelaki itu...

Sukan

0 PASUKAN Johor Darul Ta’zim (JDT) mengakui tidak sabar untuk menguji rumah baharu Selangor FC di Kompleks Sukan Shah Alam yang dijangka siap sepenuhnya...

Mamak News

0 KUALA LUMPUR – Bekas isteri Datuk S.M Faisal S.M Nasimuddin, Emilia Hanafi memberitahu Mahkamah Majistret di sini hari ini sejak menjadi ibu tunggal,...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications