Hi, what are you looking for?

Mamak News

Dua beranak tipu Puteri Arab RM147 juta beli tanah di Bali


JAKARTA: Puteri Kerajaan Arab Saudi, Lolwah Muhammed Abdullah Al Saud dilaporkan mengalami kerugian sehingga ratusan bilion rupiah selepas menjadi mangsa penipuan pembelian tanah di Bali oleh dua beranak warga Indonesia.

Menurut CNN Indonesia, Puteri Lolwah diperkenalkan dengan suspek, Eka Augusta Herriyani pada tahun 2008 ketika dia bekerja di sebuah syarikat di Malaysia yang mana salah seorang pemegang sahamnya ialah Puteri Arab itu.

Puteri Lolwah menawarkan Eka untuk bekerjasama dalam menjalankan projek hartanah dan pada tahun 2009, mereka datang ke Bali dan diperkenalkan dengan anak Eka, Evie Marindo Christina yang dikatakan boleh membantu perlesenan di Indonesia.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Mangsa yang berminat untuk melabur di Bali meminta Eka mencari lokasi untuk membina sebuah vila dan selepas menyemak lokasi di Banjar Sala yang ditunjukkan dua beranak itu, Puteri Lolwah memindahkan wang untuk membeli tanah dan kos pembinaan vila itu secara berperingkat daripada April 2011 hingga September 2018, berjumlah  505.5 bilion rupiah (RM144.9 juta).

Bagaimanapun, pembinaan vila itu tidak pernah disiapkan, sebaliknya wang berkenaan digunakan oleh Eka dan Evie untuk kepentingan peribadi, membeli beberapa tanah dan kereta.

Malah Puteri Lolwah turut memindahkan 7 bilion rupiah (RM2.1 juta) untuk pembelian sebidang tanah di Jalan Pantai Berawa pada Mac 2018 bagi membina sebuah restoran namun Puteri itu kemudian berubah fikiran kerana ingin melabur di tempat lain dan meminta wang tersebut dikembalikan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Eka berjanji untuk memindahkan wang itu dengan segera, sebaliknya hanya membuat kenyataan palsu dan tidak memulangkan wang berkenaan, malah siasatan mendedahkan tanah di Jalan Pantai Berawa juga sebenarnya tidak pernah diniagakan.

Kedua beranak itu dijatuhi hukuman penjara 19 tahun atas dakwaan kes jenayah pengubahan wang haram dan empat tahun penjara berhubung kes penipuan.

“Semasa pembacaan keputusan itu, panel Hakim menjatuhkan hukuman penjara 19 tahun kepada kedua-dua defendan sama seperti tuntutan yang dikemukakan oleh Pejabat Pendakwa Raya Negeri. 

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Sebelum ini, Eka dan Evie dijatuhi hukuman penjara empat tahun kerana jenayah penyelewengan,” jelas Ketua Risikan Pejabat Peguam Daerah Gianyar, I Gde Ancana.


Sumber: Utusan Malaysia

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Sering Kena Maki Dan Paksa Buat “OT”, Lelaki Nekad Tikam Bos Hingga Mati Seorang pengawal keselamatan didakwa menikam bosnya hingga mati kerana memaksanya...

Mamak News

0 JAKARTA: Perhimpunan Advat Indonesia (Peradi) bekerjasama dengan Majlis Peguam Malaysia dalam usaha memajukan peranan masing-masing di persada antarabangsa. Perkara itu diumumkan oleh Pengerusi...

Hiburan

0 KAJANG – Penyanyi Sissy Imann mengakui menyesal terlampau mengikut emosi sehingga mengambil keputusan menjual album sulung hanya pada harga RM20, sedangkan kos pembikinan...

Lifestyle

0 Menang kambing dari pertandingan Lato-Lato. Juara Main Lato-Lato 2 Jam Tanpa Henti, Kanak-Kanak Dari Indonesia Ini Dihadiahkan Kambing. Amat tular di Indonesia, Lato-Lato...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications