Hi, what are you looking for?

Mamak News

Duit Palsu – Orang Ramai Diminta Lebih Berhati-Hati Urusan Jual Beli Secara COD


Sertai Telegram @KampungMamak untuk kemaskini terpantas.

Satu laporan polis telah dibuat berhubung kejadian urusan jual beli secara ‘Cash on Delivery’ (COD) yang melibatkan duit palsu baru-baru ini.

Dalam kejadian tersebut, sebahagian wang yang diterima oleh seorang penghantar makanan melalui transaksi penjualan telefon pintar di sebuah pasar raya di Bandar Teknologi Kajang didapati palsu.

Pada mulanya, mangsa yang mahu menjual telefon itu untuk dijadikan modal perniagaan telah mengiklankan telefon bimbit tersebut di Facebook sebelum seorang wanita tertarik dan mahu membeli telefon itu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Setelah bersetuju dengan tawaran harga yang diberikan, mangsa kemudiannya berjumpa dengan suspek yang ditemani oleh seorang lelaki yang menaiki sebuah kereta KIA Cerato berwarna coklat.

Ketua Polis Kajang, Mohd Zaid Hassan, yang dipetik dari sumber FMT berkata, “Suspek kemudian menyerahkan wang tunai RM1,950 kepada mangsa yang terdiri 17 keping not RM100 dan lima keping not RM50.

Duit Palsu

“Setelah selesai berurusan, mangsa pergi ke bank untuk memasukkan wang itu melalui mesin tunai deposit (CDM), namun mendapati semua not RM100 diterima adalah palsu selepas tidak diterima mesin itu,” jelasnya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Ini bermakna semua not RM100 yang diterima oleh mangsa adalah wang palsu manakala hanya lima keping not RM50 adalah tulen.

Kes disiasat mengikut seksyen 489B Kanun Keseksaan dan orang ramai turut dinasihatkan agar berwaspada dengan modus operandi penipuan menggunakan wang disyaki palsu seperti ini.

BACA: Hampir 99% Sama Dengan Yang Tulen, Netizen ‘Seram’ Tonton Video Kenal Pasti Duit Palsu RM100 Ini

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sumber: FMT

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. ISKANDAR PUTERI – Kelab gergasi Eropah, Borussia Dortmund memberi pengajaran berguna buat jaguh bola sepak negara, Johor Darul...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. CIANJUR: Beberapa penduduk yang kehilangan tempat tinggal dalam tragedi gempa bumi di Cianjur di Jawa Barat terpaksa tidur...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. Bintang bola sepak, Cristiano Ronaldo dan Lionel Messi baru-baru ini digandingkan bersama untuk jenama terkenal, Louis Vuitton. Dalam...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. KLUANG – Dua remaja maut manakala enam mangsa cedera selepas terlibat dalam nahas melibatkan dua buah kenderaan di...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications