Hi, what are you looking for?

Mamak News

Ekonomi UK kedua terburuk 2023


Sertai Telegram @KampungMamak untuk kemaskini terpantas.

LONDON: Kadar pertumbuhan ekonomi United Kingdom (UK) dijangka menjadi kedua paling lemah dalam kalangan ekonomi besar dunia pada tahun depan.

Amaran itu dibuat oleh sebuah institusi antarabangsa terkemuka ketika ekonomi global terus mengalami kesan pindahan atau knock-on effect akibat krisis tenaga terbesar sejak empat dekad lalu.

Malah, Pertubuhan Kerjasama Ekonomi dan Pembangunan (OECD) meramalkan Russia dalam kalangan negara anggota Kumpulan 20 (G20), akan mengalami penguncupan lebih besar berbanding Britain pada 2023.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Lapor The Guardian, OECD menerusi laporan tinjauan ekonomi separuh tahun meramalkan ekonomi UK akan berkembang sebanyak 4.4 peratus pada tahun ini yang merupakan kadar keenam terpantas dalam kalangan negara G20. 

Bagaimanapun, OECD menjangkakan ekonomi UK akan menguncup sebanyak 0.4 peratus pada tahun depan.

Jelas OECD, prestasi buruk itu diramalkan berterusan pada tahun 2024 dengan pengembangan sebanyak 0.2 peratus.   

Advertisement. Scroll to continue reading.

Walaupun OECD sebelum ini pernah mengunjurkan pertumbuhan ekonomi lebih perlahan bagi kebanyakan negara sejak Jun lalu, namun penguncupan 5.6 peratus Russia diramalkan lebih teruk berbanding Britain.

Menurut pemangku Ketua Ekonomi OECD, Alvaro Santos Pereira, beliau menjangkakan penurunan kecil pada tahun depan berbanding penyusutan 1.4 peratus yang diramalkan oleh badan pemantau fiskal, Office for Budget Responsibility (OBR) pada minggu lalu.

Namun, beliau meramalkan pemulihan ekonomi lebih perlahan pada tahun 2024 berbanding jangkaan OBR. 

Advertisement. Scroll to continue reading.

Tambah Pereira, OECD menjangkakan kadar faedah akan memuncak pada tahap lebih rendah berbanding ramalan OBR dan UK bakal berdepan kemelesetan ekonomi suku keempat berakhir pertengahan 2023.  

Sementara itu, Pereira berkata, ekonomi global sedang beransur pulih daripada krisis tenaga terbesar sejak 1970.

Katanya, krisis tenaga mendorong inflasi naik ‘ke paras yang tidak pernah dialami selama beberapa dekad’ dan menjejaskan pertumbuhan ekonomi di seluruh dunia.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Inflasi telah pun meningkat sebelum konflik meletus berpunca daripada gangguan dalam rantaian bekalan global selepas negara di seluruh dunia pulih daripada pandemik,” katanya. – AGENSI   


Sumber: Utusan Malaysia

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. LIPIS – Sepasang suami isteri berusia 55 dan 58 tahun berhadapan detik mencemaskan apabila seekor harimau akar menceroboh...

Sukan

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. DOHA – Penjaring gol tunggal Jerman, Ilkay Gundogan mengecam aksi rakan sepasukannya dan menyifatkan pasukannya telah memudahkan tugas...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. GRS Secara Rasmi Akan Sertai Kerajaan Perpaduan – PM Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengumumkan pada hari...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. PETALING JAYA – Gelagat haiwan berbulu berwarna jingga atau lebih terkenal dengan gelaran ‘Oyen’ yang nakal dan pelik...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications