Hi, what are you looking for?

Sukan

Empat pengadil wanita cipta sejarah


Sertai Telegram @KampungMamak untuk kemaskini terpantas.

Salima Rhadia Mukansanga

Oleh: JJFIRDAUS

PENGADIL kelahiran Rwanda, Salima Rhadia Mukansanga berjaya mencipta sejarah apabila dia menjadi pengadil wanita pertama mengadili perlawanan bersama-sama tiga lagi pengadil wanita dalam Kejohanan Piala Negara-Negara Afrika (AFCON).

Mukansanga, 35, mengadili perlawanan Kumpulan B antara Zimbabwe dan Guinea pada Rabu di Stadium Ahmadou Ahidjo, Yaounde dengan keputusan memihak kepada Zimbabwe 2-1.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Mukansanga dan tiga lagi pengadil wanita Carine Atemzabong dari Cameroon dan Fatiha Jermoumi dari Maghribi dipilih sebagai pembantu pengadil manakala Bouchra Karboubi juga dari Maghribi sebagai pengadil Video Bantuan Pengadil (VAR).

Ini adalah kali kedua Mukusanga membuat sejarah dalam AFCON 2021 kerana pada perlawanan sebelum ini antara Guinea dan Malawi pada 10 Januari 2022, dia terpilih sebagai pengadil keempat.

Fatiha Jermoumi

Ketua Unit Pengadil CAF, Eddy Maillet berkata detik bersejarah ini adalah bukti komitmen dan pelaburan CAF bagi memastikan mutu pengadilan di Afrika sentiasa dipertingkatkan. Ini juga adalah sebahagian daripada inisiatif ‘Star Programme’ hasil kerjasama FIFA dan CAF untuk pembangunan pengadil.

“Kami sangat berbangga dengan hasil kerja Salima kerana beliau perlu bekerja keras untuk sampai ke tahap seperti ini. Kami tahu sebagai wanita, pelbagai halangan perlu beliau lalui dan kejayaan ini perlu diberikan kredit,” kata Maillet.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Ini adalah saat yang indah bulan sahaja buat Salima tetapi juga buat semua gadis-gadis remaja di Afrika yang mempunyai minat terhadap bola sepak dan kini boleh melihat diri mereka sebagai pengadil bola sepak di masa akan datang,” tambahya.

Berita baik ini datang tepat pada masanya dikala kejohanan kali ini dipalit dengan beberapa keputusan kontroversi pengadil yang menjadi tumpuan dunia bola sepak. Salima dan rakan sejawatnya pasti berbangga membawa nama Afrika ke pentas dunia.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. PETALING JAYA – Gelagat haiwan berbulu berwarna jingga atau lebih terkenal dengan gelaran ‘Oyen’ yang nakal dan pelik...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. RIYADH: Raja Arab Saudi, Raja Salman Abdulaziz al-Saud berkenan menzahirkan ucapan tahniah kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim yang...

Hiburan

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. KUALA LUMPUR – “Saya menitiskan air mata apabila nama Datuk Seri Anwar Ibrahim diumumkan sebagai Perdana Menteri Malaysia...

Sukan

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. DOHA – Pengendali Sepa­nyol, Luis Enrique percaya Gavi mampu menjadi salah seorang bintang dunia selepas berjaya merekodkan jaringan...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications