Hi, what are you looking for?

Mamak News

Enam bandar Indonesia catat pencemaran serantau tertinggi


BANGKOK: Indonesia merekodkan tahap pencemaran serantau tertinggi dengan enam bandarnya berada dalam 15 kelompok teratas mencapai kepekatan pencemaran PM2.5 tertinggi.

Lapor Channel News Asia, satu daripada bandar itu termasuk Pasarkemis di wilayah Banten di Jawa dan metropolis utama Jakarta serta Surabaya pula berada di tempat keempat dan ketujuh pada wilayah paling tercemar di rantau Asia Tenggara.

Menurut laporan baharu daripada IQAir, sebuah syarikat yang menjejaki pencemaran udara di seluruh dunia, hanya sebahagian kecil bandar di rantau di Asia Tenggara merekodkan tahap kualiti udara yang memenuhi piawaian kesihatan antarabangsa.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Berdasarkan laporan itu juga, hanya 2.7 peratus bandar di rantau ini iaitu lapan daripada 296 bandar di mana data direkodkan memenuhi garis panduan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) iaitu untuk PM2.5.

Laporan terbaharu IQAir itu diterbitkan pada Selasa lalu.

PM2.5 ialah zarah kecil yang boleh menyebabkan masalah kesihatan yang serius.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Ia adalah salah satu bentuk pencemaran udara yang paling berbahaya dengan diameter kurang daripada 2.5 mikrometer.

Zarah-zarah ini boleh menembusi jauh ke dalam paru-paru, di mana ia sama ada kekal untuk tempoh yang lama atau masuk ke dalam aliran darah tanpa ditapis.

Pendedahan berpanjangan kepada pencemaran udara yang berbahaya dapat melemahkan daya tahan terhadap penyakit pernafasan dan boleh meningkatkan risiko kanser paru-paru dan penyakit jantung.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Ia boleh disebabkan oleh pelbagai sumber, tetapi di Asia Tenggara pencemar utama ialah pelepasan industri, penjanaan kuasa, pelepasan kenderaan serta pembakaran terbuka, kata IQAir dalam laporannya.

 


Sumber: Utusan Malaysia

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Hannah Yeoh Jumpa Zii Jia Minggu Depan KUALA LUMPUR, 31 Mac (Bernama) — Menteri Belia dan Sukan Hannah Yeoh akan mengadakan pertemuan dengan...

Mamak News

0 SEBERANG PERAI – Seramai 12,380 warga asing yang ditahan di depoh imigresen di seluruh negara telah dihantar pulang ke negara masing-masing tahun ini....

Mamak News

0 SEREMBAN – Kementerian Pendidikan (KPM) kini sedang meneliti pendekatan Pelaksanaan Sekolah Mo Khas Komprehensif 9 Tahun (K9) atau Pelaksanaan Peroperasian Sekolah Mo Khas...

Mamak News

0 China Mula Buka Sempadan Kepada Kumpulan Pelancong Asing BEIJING, 31 Mac (Bernama-Sputnik) — China membuka semula sempadan untuk kumpulan pelancong asing bermula Jumaat,...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications