Hi, what are you looking for?

| Kampungmamakcom
#image_title

Sukan

Fakrul mahu lebur rekod kebangsaan


BINTANG olahraga dalam pembikinan, Muhammad Fakrul Afizul Nasir mempunyai misi besar tahun ini apabila berhajat memecahkan rekod kebangsaan miliknya pada temasya Sukan ­Malaysia (Sukma) Sarawak bermula 17 hingga 24 Ogos nanti.

Fakrul, 19, mencipta sensasi tahun lalu apabila mencetak 51.26 saat (s) untuk meleburkan rekod 400 meter (m) berpagar kebangsaan berusia 18 tahun, 51.28s milik Mohd. Shahadan ­Jamaluddin pada Sukan SEA ­Manila 2005.

Atlet yang berlatih di bawah tunjuk ajar jurulatih, Amirul Naim Abdul Ghani di Sekolah Sukan Malaysia Pahang itu gigih melakukan persediaan mening­katkan teknik larian kerana ini adalah penampilan terakhirnya di pentas Sukma.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Sudah pasti kejayaan saya memecah rekod kebangsaan me­ningkatkan motivasi untuk jalani latihan lebih baik selepas ini. Saya yakin mampu mengulangi aksi terbaik itu di Sukma Sarawak.

“Ketika ini misi saya adalah memecahkan rekod dengan catatan masa bawah 50s. Lagipun, ini adalah Sukma terakhir saya, jadi saya tekad buat yang terbaik ­untuk Kelantan,” katanya.

Fakrul yang berasal dari ­Tanah Merah, Kelantan, juga mahu menjadikan Sukma Sarawak sebagai platform terbaik buatnya melayakkan diri ke Sukan SEA 2025 berlangsung di Bangkok, Chonburi dan Songkhla dari 9 hingga 20 Disember.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Pastinya semua atlet mahu menjejakkan kaki ke Sukan SEA. Jadi itu adalah satu harapan saya untuk mendapatkan catatan terbaik pada tahun ini.

“Berdasarkan rekod semasa, saya kini berada di tempat keempat, jadi belum layak untuk Sukan SEA. Tetapi saya sedang berusaha ke arah itu,” jelasnya.


Sumber: Kosmo Sukan

Advertisement. Scroll to continue reading.
Advertisement

Trending

Teruskan Membaca

Sukan

3s SHAH ALAM – Kemenangan Malaysia melangkah ke pentas separuh akhir Kejohanan Badminton Berpasukan Asia (BATC) 2024 terpaksa dibayar harga mahal apabila kedua pemain...

Hiburan

3s PETALING JAYA – Isteri kepada pelawak Shuib, Watie Hanifiah mendedahkan sikap berdegil enggan mendengar nasihat suami mengakibatkannya menjadi mangsa scammer dengan kerugian mencecah...

Sukan

0 SHAH ALAM – Skuad badminton negara menepati ramalan mara ke pentas separuh akhir Kejohanan Badminton Berpasukan Asia (BATC) 2024 selepas bangkit mengatasi Singapura...

Hiburan

3s PETALING JAYA – Bertahun menyimpan hasrat untuk memiliki perniagaan sendiri, aktor Zahiril Adzim bersyukur merealisasikan impian apabila membuka sebuah butik sebagai persediaan bersara...

Advertisement