Hi, what are you looking for?

Feri Butterworth Ke Pulau Pinang Bermula Lebih Awal Esok

Tempatan

Feri Butterworth ke Pulau Pinang bermula lebih awal esok


GEORGETOWN: Perkhidmatan feri penumpang pejalan kaki bagi trip pertama dari Butterworth ke bahagian pulau akan bertolak setengah jam lebih awal iaitu pukul 6.30 pagi bermula esok selaras dengan pembukaan sesi persekolahan. 

Pengerusi Suruhanjaya Pelabuhan Pulau Pinang (SPPP), Datuk Tan Teik Cheng berkata, sebelum ini trip pertama dari Butterworth ke Pulau Pinang bertolak pukul 7 pagi kerana jumlah penumpang tidak begitu ramai ekoran tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP). 

“Kini, dengan kerjasama Penang Port Sdn. Bhd. (PPSB), trip perkhidmatan feri telah diawalkan pukul 6.30 pagi bermula esok untuk memberi kemudahan kepada mereka yang akan memulakan sesi persekolahan,” katanya dalam kenyataan di sini hari ini. 

Advertisement. Scroll to continue reading.

Menurut beliau, jadual perkhidmatan feri penumpang pejalan kaki tersebut juga akan dipinda mengikut keperluan semasa dan permintaan orang awam bagi memastikan hanya perkhidmatan yang terbaik dapat diberikan kepada orang ramai. 

Dalam pada itu beliau berkata, ruangan menunggu feri penumpang pejalan kaki di terminal Swettenham Pier Cruise (SPCT) telah dipindahkan ke tingkat bawah bangunan tersebut susulan pembukaan kembali aktiviti kapal pelayaran domestik.

“Perubahan ruangan menunggu tersebut dilihat lebih baik kerana penumpang feri tidak perlu mengambil masa untuk ke tingkat atas seperti yang dipraktikkan sebelum ini,” katanya. 

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sementara itu tambah beliau, kerja-kerja menaik taraf terminal feri di Pangkalan Sultan Abdul Halim (PSAH) dan  Pangkalan Raja Tun Uda (PRTU) sedang giat dilaksanakan ketika ini. 

“Kerajaan Pusat juga telah bersetuju menyalurkan peruntukan RM30 juta kepada PPSB bagi tujuan pembelian feri-feri baharu. 

“Kami telah menyerahkan separuh daripada jumlah RM30 juta tersebut iaitu RM15 juta kepada pihak PPSB pada 27 Disember lalu dan selebihnya akan diserahkan tahun ini,” katanya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sumber: Utusan Malaysia

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Batal Atau Tak Kunyah Gula-Gula Getah Ketika Berpuasa? Ini Jawapan Mufti Di bulan Ramadan ini, pasti ramai diantara kita yang mempunyai masalah nafas...

Sukan

0 VALLETTA (MALTA) – ­Pres­tasi semasa Mateo Retegui mengukuh­kan lagi pendirian pengendali Itali, Roberto Mancini yang bersedia untuk beri peluang kepada mana-mana pemain dua...

Mamak News

0 BATU PAHAT – Taktik menjadikan kereta sebagai stor menyimpan dadah akhirnya berjaya dihidu polis selepas seorang lelaki berusia 37 tahun ditahan di Pekan...

Mamak News

0 JAKARTA: Kementerian Kesihatan meminta orang ramai tidak membuat pembelian panik larutan air garam (ORS) yang tular di media sosial kerana dikatakan berkesan menahan...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications