Hi, what are you looking for?

Feri Butterworth Ke Pulau Pinang Bermula Lebih Awal Esok

Tempatan

Feri Butterworth ke Pulau Pinang bermula lebih awal esok


Sertai Telegram @KampungMamak untuk kemaskini terpantas.

GEORGETOWN: Perkhidmatan feri penumpang pejalan kaki bagi trip pertama dari Butterworth ke bahagian pulau akan bertolak setengah jam lebih awal iaitu pukul 6.30 pagi bermula esok selaras dengan pembukaan sesi persekolahan. 

Pengerusi Suruhanjaya Pelabuhan Pulau Pinang (SPPP), Datuk Tan Teik Cheng berkata, sebelum ini trip pertama dari Butterworth ke Pulau Pinang bertolak pukul 7 pagi kerana jumlah penumpang tidak begitu ramai ekoran tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP). 

“Kini, dengan kerjasama Penang Port Sdn. Bhd. (PPSB), trip perkhidmatan feri telah diawalkan pukul 6.30 pagi bermula esok untuk memberi kemudahan kepada mereka yang akan memulakan sesi persekolahan,” katanya dalam kenyataan di sini hari ini. 

Advertisement. Scroll to continue reading.

Menurut beliau, jadual perkhidmatan feri penumpang pejalan kaki tersebut juga akan dipinda mengikut keperluan semasa dan permintaan orang awam bagi memastikan hanya perkhidmatan yang terbaik dapat diberikan kepada orang ramai. 

Dalam pada itu beliau berkata, ruangan menunggu feri penumpang pejalan kaki di terminal Swettenham Pier Cruise (SPCT) telah dipindahkan ke tingkat bawah bangunan tersebut susulan pembukaan kembali aktiviti kapal pelayaran domestik.

“Perubahan ruangan menunggu tersebut dilihat lebih baik kerana penumpang feri tidak perlu mengambil masa untuk ke tingkat atas seperti yang dipraktikkan sebelum ini,” katanya. 

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sementara itu tambah beliau, kerja-kerja menaik taraf terminal feri di Pangkalan Sultan Abdul Halim (PSAH) dan  Pangkalan Raja Tun Uda (PRTU) sedang giat dilaksanakan ketika ini. 

“Kerajaan Pusat juga telah bersetuju menyalurkan peruntukan RM30 juta kepada PPSB bagi tujuan pembelian feri-feri baharu. 

“Kami telah menyerahkan separuh daripada jumlah RM30 juta tersebut iaitu RM15 juta kepada pihak PPSB pada 27 Disember lalu dan selebihnya akan diserahkan tahun ini,” katanya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sumber: Utusan Malaysia

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. PETALING JAYA – Satu kejadian gempa bumi sederhana berlaku di Kepulauan Talaud, Indonesia pada pukul 7.16 malam tadi....

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. Oyen Buat Hal Lagi, Kali Ini Menyamar Jadi Kapibara Di Zoo Negara Cuaca sejuk sejak kebelakangan ini ekoran...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. PUTRAJAYA – Perdana Menteri Datuk Seri Is Sabri Yaakob membangkitkan kekecewaan Malaysia dalam isu Palestin dan Myanmar terutamanya...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. Saintis Temui Virus Covid Baharu Dalam Kelawar, Dipercayai ‘Kalis’ Terhadap Vaksin Sedia Ada Saintis mendakwa bahawa telah menemui...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications