Hi, what are you looking for?

Mamak News

Gadis dijanji belajar luncur air namun diperalat seludup ganja


JAKARTA: Seorang pelancong dari Brazil ditahan polis Bali selepas didapati menyeludup dadah jenis kokain seberat 3.9 kilogram (kg). 

Gadis berusia 19 tahun itu dijanjikan untuk belajar meluncur air di Bali namun dia didakwa dijadikan keldai dadah.

Menurut Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik Bali, Iwan Eka Putra, kokain itu diseludup di dalam beg pakaian Manuela Vitoria de Araujo Farias.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Ia amat jelas gadis itu diperdaya oleh rangkaian sindiket Brazil

“Kita tidak boleh menganggapnya sebagai kurier kerana dia benar-benar tidak tahu mengenai barangan tersebut,” katanya.

Iwan memberitahu Manuela merupakan penggemar sukan papan luncur air dan dia dijanjikan oleh pihak tertentu untuk mengambil kursus sukan ekstrem itu di Bali.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Gadis tersebut tidak tahu bahan terlarang itu di dalam beg pakaian yang diberi oleh seseorang kepadanya kerana ketika itu dia tidak ada  beg berkenaan.

“Rangkaian sindiket itu telah membelikan dua beg pakaian kepada gadis berkenaan dan dia menggunakannya untuk membawa barang ke Bali tanpa mengetahui beg tersebut sudah terkandung dadah,” katanya.    

Tambahnya, polis masih belum dapat mengesan penerima dadah itu dan gadis tersebut juga tidak mengetahui lokasi beg pakaiannya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Dilaporkan, Manuela ditahan oleh sekumpulan pegawai kastam di Lapangan Terbang Antarabangsa Gusti Ngurah Rai bulan lalu kerana membawa 3.9 kg kokain dan ubat jenis clonazepam seberat 1.63 kg.  

Kini, warga asing itu dinamakan sebagai suspek dan didakwa dengan beberapa pertuduhan berkaitan narkotik dan bahan psikotropik.  

Manuela turut berdepan hukuman mati. – AGENSI 

Advertisement. Scroll to continue reading.


Sumber: Utusan Malaysia

Teruskan Membaca

Sukan

0 VALLETTA (MALTA) – ­Pres­tasi semasa Mateo Retegui mengukuh­kan lagi pendirian pengendali Itali, Roberto Mancini yang bersedia untuk beri peluang kepada mana-mana pemain dua...

Mamak News

0 BATU PAHAT – Taktik menjadikan kereta sebagai stor menyimpan dadah akhirnya berjaya dihidu polis selepas seorang lelaki berusia 37 tahun ditahan di Pekan...

Mamak News

0 JAKARTA: Kementerian Kesihatan meminta orang ramai tidak membuat pembelian panik larutan air garam (ORS) yang tular di media sosial kerana dikatakan berkesan menahan...

Hiburan

0 PETALING JAYA – Pendedahan aktres Diana Danielle tentang anak keduanya, Nur Aurora trauma ketika mengulas dakwaan suaminya, Farid Kamil tidak dibenarkan berjumpa dengan...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications