Hi, what are you looking for?

Lifestyle

Gara-Gara Nak Beli Rokok Dan Arak Murah, Lelaki Dari Miri Ini Rugi RM320k


Lelaki itu jadi mangsa penipuan selepas kerugian RM320k

Gara-Gara Nak Beli Rokok Dan Arak Murah, Lelaki Dari Miri Ini Rugi RM320k. Dilaporkan seorang pemilik syarikat swasta di Miri menjadi mangsa penipuan selepas kerugian RM320,000 dalam usaha membeli bir, minuman keras dan rokok murah.

Difahamkan, barang tersebut gagal dihantar selepas membuat pembayaran oleh mangsa sebelum mangsa menyedari dia telah ditipu.

Gara-Gara Nak Beli Rokok Dan Arak Murah, Lelaki Dari Miri Ini Rugi RM320k

Dihubungi seorang individu yang mendakwa sebagai kenalan lama

Menurut laporan, mangsa berusia 49 tahun itu telah dihubungi melalui WhatsApp oleh seorang individu yang mendakwa sebagai kenalan lama.

‘Kenalan lama’ tersebut menawarkan mangsa tawaran yang lumayan iaitu menjual arak, bir dan rokok berbayar tetapi hampir tamat tempoh pada harga yang berkurangan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Mangsa kemudian membuat 16 pemindahan dalam talian ke akaun bank pihak ketiga antara 19 dan 23 Mei, berjumlah RM320,000.

Selepas barang yang dijanjikan gagal dihantar dan nombor telefon mangsa disekat suspek, barulah mangsa menyedari dirinya telah ditipu.

Gambar sekadar hiasan

Berhati-hati dengan tawaran barangan murah

Menurut Ketua Polis Daerah Miri, ACP Alexson Naga Chabu, kes disiasat mengikut Seksyen 420 Kanun Keseksaan yang memperkatakan penipuan. Jika sabit kesalahan, pesalah boleh berdepan hukuman penjara antara satu hingga sepuluh tahun, berserta kemungkinan sebat dan denda.

Sehubungan dengan kejadian ini, beliau juga menggesa orang ramai supaya berhati-hati dan tidak mudah terpengaruh dengan tawaran barangan murah.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Beliau menasihatkan orang ramai supaya mengelak daripada mendedahkan maklumat kewangan peribadi kepada pemanggil yang tidak dikenali dan berhati-hati dengan transaksi dalam talian, walaupun individu terbabit mendakwa sebagai rakan, kenalan, atau pihak berkuasa seperti penguatkuasa undang-undang atau pegawai mahkamah.

Tambahan pula, beliau menggalakkan mangsa penipuan menghubungi National Scam Response Centre di 997, terutamanya jika mereka baru-baru ini telah memindahkan wang ke akaun keldai yang disyaki atau sindiket penipuan.

Lagi di sini:

Artikel asal oleh: iloveborneo.my

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Lifestyle

0 Seorang lelaki sanggup merogol rakan perempuannya sendiri selepas makan malam Dipelawa Keluar Makan Malam, Remaja Perempuan Trauma Dirogol Rakan Lelaki Di Tangga. Seorang...

Mamak News

0 Tular Video Staf Lapangan Terbang Filipina Kantoi Telan Duit Disyaki Dicuri Daripada Pelancong China Seorang kakitangan wanita lapangan terbang di Filipina kantoi menelan...

Mamak News

0 KUALA LUMPUR – Lima anggota polis antara enam individu ditahan selepas disyaki melarikan seorang lelaki dari sebuah kedai makan yang terletak di Desa...

Mamak News

0 PETALING JAYA – Seorang wanita yang juga suri rumah mencari ‘kawan upahan’ selepas dipercayai mengalami tekanan melampau (burnout), akibat tiga tahun terperap menguruskan...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications