Hi, what are you looking for?

Mamak News

Gerakan gabungan ‘parti Mahathir’ mungkin tidak lama


Sertai Telegram @KampungMamak untuk kemaskini terpantas.

PETALING JAYA – Gabungan parti politik dikenali Gerakan Tanah Air yang dianggotai empat parti politik serta NGO Melayu dilancarkan Tun Dr. Mahathir Mohamad semalam dijangka tidak bertahan lama.

Penganalisis politik dari Universiti Sains Malaysia, Prof. Ahmad Fauzi Abdul Hamid berkata, gabungan tersebut hanya mampu bertahan selagi bekas perdana menteri itu berjaya memimpinnya.

“Jika dilihat, pengalaman pemimpin lain dalam gagasan tersebut amat kurang berbanding Tun, maka saya percaya muafakat terbaharu itu tidak akan tahan lama.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Saya tidak melihat cubaan Mahathir ini sebagai cara halus beliau untuk memecahkan perpaduan orang Melayu atau sebaliknya, tetapi lebih kepada usaha untuk kekal aktif dan dihormati, ” ujarnya kepada Kosmo! hari ini.

Tambahnya, Pejuang memang ketandusan pemimpin, pengalaman serta gaya pentadbiran yang dibawa Mahathir ternyata tidak setaraf dengan pemimpin parti dalam gabungan tersebut.

“Kita boleh lihat hasilnya nanti selepas ketiadaan Mahathir,” katanya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Semalam, Ahli Parlimen Langkawi itu telah mengumumkan penubuhan gagasan baharu bertujuan bagi mempertahankan Malaysia.

Gabungan tersebut dianggotai Pejuang, Parti Perikatan India Muslim Nasional (IMAN), Parti Bumiputera Perkasa Malaysia (Putra) dan Parti Barisan Jemaah Islamiah Se-Malaysia (Berjasa).

Mahathir selaku pengerusi gerakan itu berkata, gabungan terdiri daripada parti Melayu, NGO dan orang perseorangan itu akan bertanding dalam pilihan raya umum ke-15 nanti. – KOSMO! ONLINE.

Advertisement. Scroll to continue reading.


Sumber: Kosmo Online

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. KUALA KANGSAR – Seorang lelaki maut selepas tercampak keluar dari kenderaan pelbagai guna (MPV) yang dipandunya di Kilometer...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. IPOH – Kira-kira 600 ahli Parti Warisan (Warisan) daripada lapan bahagian di negeri ini mengisytiharkan keluar parti hari...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. KOTA BHARU – Seorang wanita dicekup selepas dipercayai membawa sebanyak 14 ekor anjing seludup yang dianggarkan bernilai RM112,000...

Sukan

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. PETALING JAYA – Kejayaan pelumba berbasikal trek negara, Muhammad Shah Firdaus Sahrom merangkul pingat gangsa dalam acara Keirin...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications