Hi, what are you looking for?

| Kampungmamakcom

Mamak News

Guna Peta Prasejarah Ini, Jom “Check” Lokasi & Keadaan Rumah Anda Pada Zaman Dinosaur


Pernahkah anda terfikir, bagaimana keadaan kawasan kediaman kita dalam peta pada zaman dahulu kala, lagi-lagi pada era prasejarah.

Adakah lokasi rumah kita sama seperti hari ini? Atau adakah kampung halaman kita ketika itu tidak wujud, masih dibawah paras laut ataupun kawasan berais?

Berkat perkembangan teknologi terkini, kita dapat mengenalpasti keadaan geografi kawasan tempat tinggal kita, khususnya pada zaman dinosaur.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Keadaan geografi semasa era prasejarah ini boleh diketahui dengan menggunakan kaedah glob atau peta Bumi kuno interaktif, yang dikenali sebagai Ancient Earth Map.

| KampungmamakcomKredit: United States Geological Survey

Secara umumnya, peta Bumi kuno ini telah dihasilkan oleh Ian Webster, berdasarkan data-data milik CR Scotese yang diperolehi daripada PALEOMAP Project.

Untuk makluman, peta interaktif ini akan menunjukkan keadaan permukaan planet Bumi pada 240 juta tahun lalu, iaitu ketika semua daratan di Bumi masih bercantum dan membentuk sebuah benua super ‘Pangea’.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Selain itu, anda juga boleh memilih untuk melihat keadaan Bumi, bermula pada 750 juta tahun lalu sehingga zaman sekarang.

Peta ini boleh diakses menerusi laman web Ancient Earth Map, pada pautan https://dinosaurpictures.org/ancient-earth.

Bukan itu sahaja, laman web ini juga mampu menunjukkan perubahan keadaan geografi sesuatu kawasan berdasarkan tempoh tertentu, seperti Zaman Triasik, Jurasik dan sebagainya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Cara-cara untuk mencari ‘rumah’ anda pada zaman prasejarah

Sesiapa yang ingin memeriksa keadaan kawasan tempat kediamannya pada zaman kuno, anda boleh mengikuti langkah-langkah di bawah

Pertama sekali, anda perlu membuka laman web menerusi pautan di atas. Kemudian, tentukan tempoh masa atau zaman yang diingini pada pilihan masa tertera.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Akhir sekali, anda masukkan lokasi anda pada kotak carian “Enter a city name to view from globe“. Dalam beberapa saat sahaja, laman tersebut akan menunjukkan lokasi anda dengan meletakkan pin merah

Semasa menulis artikel ini, penulis pun cuba melihat keadaan tempat tinggalnya pada 750 juta tahun dahulu. Rupanya, Petaling Jaya ditenggelami air pada 750 juta tahun dulu dan ketika itu Bumi sedang mengalami Zaman Cryogenian.

Pada zaman itu, Bumi telah diselaputi glasier dan berlaku kemunculan kehidupan baharu seperti alga hijau dan merah.

Advertisement. Scroll to continue reading.

| KampungmamakcomKredit: Ancient Earth Map

Menarik bukan? Cuba anda lihat kawasan tempat tinggal anda, adakah tempat tinggal anda memiliki keadaan geografi yang menarik pada dahulu kala?

Jika menarik, jangan lupa untuk kongsikan kepada rakan dan ahli keluarga anda.

BACA: Saintis Rusia Didakwa Cuba Hidupkan Virus Zaman Purba Ditemui Dalam Fosil Haiwan Prasejarah

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sumber: Kumparan

Artikel asal oleh: Siakap Keli

Advertisement. Scroll to continue reading.
Advertisement

Trending

Teruskan Membaca

Sukan

3s SHAH ALAM – Kemenangan Malaysia melangkah ke pentas separuh akhir Kejohanan Badminton Berpasukan Asia (BATC) 2024 terpaksa dibayar harga mahal apabila kedua pemain...

Hiburan

3s PETALING JAYA – Isteri kepada pelawak Shuib, Watie Hanifiah mendedahkan sikap berdegil enggan mendengar nasihat suami mengakibatkannya menjadi mangsa scammer dengan kerugian mencecah...

Sukan

0 SHAH ALAM – Skuad badminton negara menepati ramalan mara ke pentas separuh akhir Kejohanan Badminton Berpasukan Asia (BATC) 2024 selepas bangkit mengatasi Singapura...

Hiburan

3s PETALING JAYA – Bertahun menyimpan hasrat untuk memiliki perniagaan sendiri, aktor Zahiril Adzim bersyukur merealisasikan impian apabila membuka sebuah butik sebagai persediaan bersara...

Advertisement