Hi, what are you looking for?

#image_title

Mamak News

Guna plak nama Bharat, Modi mahu tukar nama India?


NEW DELHI: Plak nama di meja Perdana Menteri India, Narendra Modi pada pembukaan sidang kemuncak G20 yang merujuk negara tersebut sebagai ‘Bharat’, menimbulkan spekulasi pertukaran nama negara Asia Selatan itu.

India juga sering dipanggil Bharat, Bharata atau Hindustan dalam bahasa negara itu ketika zaman pra-penjajah dan turut digunakan secara bergantian oleh orang ramai dan acara rasmi.

Walaupun negara itu secara tradisinya tetap menggunakan India dalam gelaran seperti presiden atau perdana menteri semasa berkomunikasi dalam bahasa Inggeris, Presiden Droupadi Murmu, awal minggu ini merujuk dirinya sebagai ‘Presiden Bharat’ dalam jemputan makan malam untuk majlis resepsi pemimpin G20.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Logo Sidang Kemuncak G20 turut mempunyai kedua-dua nama dengan Bharat ditulis dalam bahasa Hindi sementara India dalam bahasa Inggeris.

“Bharat mengalu-alukan perwakilan sebagai Presiden G20,” kata Modi ketika berucap dalam bahasa Hindi semasa merasmikan sidang kemuncak tersebut.

Tindakan itu sekali gus mencetuskan kontroversi dan tanda tanya berhubung nama negara itu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

New Delhi menjadi tuan rumah kepada pemimpin ekonomi utama dalam sidang kemuncak blok itu di pusat konvensyen baharu berbentuk kerang bernilai AS$300 juta (RM1.4 bilion) dipanggil Bharat Mandapam yang terletak bertentangan dengan kubu batu abad ke-16.

Walaupun beberapa penyokong nama Bharat mengatakan panggilan India diberikan oleh penjajah British, sejarawan mengatakan nama itu mendahului pemerintahan kolonial berabad lamanya.

Pengasas Ideologi Parti Bhartiya Janata (BJP), Rashtriya Swayamsevak Sangh sentiasa berkeras untuk memanggil negara itu Bharat.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Saingan Modi berkata, perubahan itu adalah tindak balas kepada pakatan pembangkang baharu yang dibentuk oleh 28 parti pada Julai lalu.

Kumpulan yang dipanggil Perikatan Inklusif Pembangunan Nasional India, (INDIA) itu dikatakan akan menentang BJP dalam pilihan raya Parlimen tahun depan.-REUTERS


Sumber: Utusan Malaysia

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Kebakaran Tahfiz: Pemuda Rayu Ke Mahkamah Persekutuan Terhadap Sabitan Bunuh PUTRAJAYA, 29 Sept (Bernama) — Seorang pemuda memfailkan rayuan di Mahkamah Persekutuan atas sabitan...

Hiburan

0 Aktres berusia 51 tahun itu berkata, dia pelik dengan sikap individu yang suka memperlekehkan orang lain hanya disebabkan perkara remeh terutama jenis kenderaan dipakai....

Mamak News

0 KLANG – Seorang wanita yang juga penduduk Bagan Teo Chew, Pulau Ketam di sini, dilaporkan masih hilang dalam kebakaran tiga buah rumah di...

Lifestyle

0 Tiga bank lanjut pengecualian caj QR Duitnow Public Bank Tarik Balik Kenakan Caj Transaksi DuitNow QR, Lagi 2 Bank Lanjut Pengecualian Caj. Tiga...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications