Hi, what are you looking for?

#image_title

Mamak News

Gunung berapi Iceland keluar lahar berminggu-minggu


REYKJAVIK: Seorang pakar memberi amaran gunung berapi yang terletak di Semenanjung Reykjanes, Iceland mampu mengeluarkan lahar ‘selama berminggu-minggu’.

Amaran itu dibuat ketika kebimbangan semakin meningkat letusan gunung berapi mungkin berlaku.

Lapor Daily Mail, gunung berapi Fagradalsfjall berisiko ‘melenyapkan’ bandar Grindavik jika meletus kuat.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Kira-kira 4,000 penduduk berjaya dipindahkan dari kediaman mereka selepas darurat diisytiharkan baru-baru ini.

Ketua Perlindungan Awam dan Pengurusan Situasi Kecemasan Iceland, Vidir Reynisson memaklumkan pihaknya amat bimbang mengenai keadaan semua kediaman dan infrastruktur terdapat di kawasan itu.

“Ketika ini, magma berada pada kedalaman sangat cetek. Jadi, kami menjangkakan letusan akan berlaku dalam masa beberapa jam paling singkat tetapi sekurang-kurangnya dalam tempoh beberapa hari,” katanya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Dilaporkan, magma terkumpul kira-kira 4.82 kilometer (km) di bawah bandar itu.

Malah, pakar mengesahkan laluan sepanjang 14km dibangunkan di bawahnya, dengan letusan mungkin berlaku di mana-mana sepanjang tempoh itu.

Sekurang-kurangnya 2,800 gegaran gempa bumi direkodkan di wilayah di barat laut Grindavik, semuanya berukuran bawah 3.0 magnitud.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Tambah Reynisson, senario paling mungkin berlaku adalah rekahan terbuka sehingga menyebabkan letusan di sekitar Grindavik.

Jumaat lalu, Iceland mengisytiharkan darurat selepas beberapa siri gempa bumi mencetuskan kebimbangan berlakunya letusan gunung berapi.

Sehubungan itu, pihak berkuasa mengarahkan ribuan penduduk yang tinggal di bandar barat daya Grindavik untuk berpindah sebagai langkah berjaga-jaga.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Beribu-ribu gegaran direkodkan di sekitar gunung berapi Fagradalsfjall sejak beberapa minggu lalu.

Kawasan tersebut dilaporkan kekal tidak aktif kepada aktiviti gunung berapi selama 800 tahun sebelum letusan tercetus pada 2021.


Sumber: Utusan Malaysia

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Putin Dakwa Perang Dunia 3 Sedang Berlaku Baru-baru ini, Presiden Rusia Vladimir Putin membuat dakwaan bahawa Perang Dunia 3 sedang berlaku pada ketika...

Sukan

0 LONDON – Pengendali Tottenham Hotspur, Ange Postecoglou enggan para pemainnya terlalu kecewa dan mengenang kekalahan 1-2 kepada West Ham United kelmarin sekali gus...

Lifestyle

0 Ini antara gerai yang menjual laksa Sarawak di Singapura Ini Gerai Laksa Sarawak Yang Anda Boleh Cuba Di Singapura. Kehidupan anak perantau kadang...

Mamak News

0 Kes Zayn Rayyan: Polis Ambil 228 DNA Penduduk Apartment Idaman PETALING JAYA, 10 Dis (Bernama) — Polis Diraja Malaysia (PDRM) telah mengambil sejumlah...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications