Hi, what are you looking for?

Mamak News

Guru besar dipenjara tiga bulan, denda RM20,000 salah guna jawatan untuk mendapat suapan


KUANTAN: Seorang guru besar dijatuhi hukuman penjara tiga bulan dan denda RM20,000 oleh Mahkamah Sesyen Kuantan di sini hari ini selepas mengaku salah terhadap dua pertuduhan menyalahgunakan jawatan untuk mendapat suapan, lapan tahun lalu.

Tertuduh, Khairul Azizi Ab. Aziz, 55, membuat pengakuan itu selepas pertuduhan terhadapnya dibacakan oleh jurubahasa di hadapan hakim Datuk Ahmad Zamzani Mohd. Zain.

Bagi pertuduhan pertama dan kedua, tertuduh masing-masing dijatuhi hukuman penjara tiga bulan dan denda RM10,000.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Mahkamah memerintahkan kedua-dua hukuman itu berjalan serentak.

Berdasarkan kertas pertuduhan, tertuduh yang berkhidmat di Sekolah Kebangsaan (SK) Cherating di sini, telah menggunakan jawatannya sebelum ini sebagai Guru Penolong Kanan Kokurikulum untuk mendapatkan suapan dengan membuat satu tindakan mencadangkan kepada guru besar supaya melantik syarikat Sueazizi Enterprise bagi perihal kerja bayaran peruntukan latihan Majlis Sukan Sekolah Pahang (MSSP) perahu layar yang melibatkan baucar bayaran berjumlah RM1,200 bagi pertuduhan pertama manakala bayaran sebanyak RM700 bagi pertuduhan kedua dan pemilik syarikat terbabit merupakan isterinya.

Kedua-dua pertuduhan itu dilakukan di SK Cherating, dekat sini, pada 19 Mac 2014 dan 15 Disember 2014.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Khairul yang kini memegang jawatan guru besar telah didakwa melakukan kesalahan di bawah Seksyen 23 Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) 2009 (Akta 694) dan boleh dihukum di bawah Seksyen 24 akta yang sama.

Dengan itu, di bawah akta tersebut, tertuduh boleh dipenjara selama tidak lebih tempoh 20 tahun dan didenda tidak kurang daripada lima kali ganda nilai suapan yang menjadi hal perkara kesalahan itu jika suapan dapat dinilai atau berbentuk wang atau RM10,000 mengikut mana-mana lebih tinggi.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwaraya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) , Siti Sarah Zainal Abidin manakala tertuduh tidak diwakili peguam.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Ketika prosiding berlangsung, tertuduh membuat rayuan agar denda dan hukuman yang dikenakan dikurangkan memandangkan tertuduh tidak mengetahui tatacara yang betul dalam pentadbiran kewangan kerajaan dan tidak pernah diberikan kursus pengendaliannya.

Tertuduh memohon pihak mahkamah mempertimbangkan kesalahan tersebut ekoran sudah berkhidmat selama 31 tahun dalam bidang pendidikan dan selama tempoh menjadi jurulatih atlet sukan pelayaran di Pahang, dia menumpukan perhatiannya kepada pencapain atlet hingga mengorbankan banyak masa, tenaga dan wang ringgit demi kejayaan atlet hingga ke peringkat tertinggi.

Selain itu, tertuduh juga merupakan penyara tunggal dalam keluarga yang mana isterinya suri rumah sepenuh masa selain masih menanggung dua orang anak yang sedang melanjutkan pelajaran di institut pengajian tinggi tempatan.

Advertisement. Scroll to continue reading.Sumber: Utusan Malaysia

Teruskan Membaca

Mamak News

0 WASHINGTON: White House dan parti Republikan secara dasar bersetuju untuk menaikkan paras siling hutang Amerika Syarikat (AS) bagi mengelakkan kegagalan pembayaran selepas rundingan...

Sukan

0 MONACO – Juara dunia, Max Verstappen mengakui gusar de­ngan ancaman yang bakal diberikan oleh Ferrari menjelang perlumbaan Grand Prix (GP) Monaco malam ini....

Mamak News

0 Ibu Bapa Kena Tahu, Ini Cara Berkesan Cuci Slime Yang Lekat Pada Pakaian Anak Dulu mungkin kita sudah terbiasa melihat kanak-kanak bermain tanah...

Mamak News

0 AMPANG JAYA – Helah penagih dadah yang menyamar sebagai polis mengundang padah apabila ditahan pegawai keselamatan di sebuah apartmen di Ukay Perdana, di...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications