Hi, what are you looking for?

#image_title

Mamak News

Hadir persidangan DAP untuk santuni – Ahmad Zahid


BAGAN DATUK – Kehadiran Presiden UMNO, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi dalam perhimpunan tahunan DAP, yang pertama kali dalam sejarah penubuhan kedua-dua parti, adalah bagi menyantuni pemimpin parti tersebut.

Menurut Ahmad Zahid, ia kerana kepimpinan utama DAP termasuk Setiausaha Agungnya, Anthony Loke hadir dalam perhimpunan agung UMNO, tahun ini.

“Oleh kerana kita berada dalam satu gagasan parti gabungan, jadi orang berbudi kita berbahasa.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Kita datang ke sana walaupun ini pertama kali sejarah seumur hidup saya menghadiri mana-mana perhimpunan parti berkenaan, namun sambutan diterima dengan tepukan bergemuruh secara ‘authentic’ mengejutkan saya, dan harap tidak ada interpretasi yang pelbagailah,” jelasnya.

Beliau bercakap kepada pemberita selepas merasmikan program Malaysia Next Leaders: Akademi Kepimpinan Malaysia, di sini hari ini.

Menurutnya, kira-kira sembilan bulan lalu, UMNO dan DAP menjadi seteru politik tetapi menerusi kerajaan perpaduan di bawah kepimpinan Datuk Seri Anwar Ibrahim, landskap politik sudah berubah.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Menurut Timbalan Perdana Menteri itu, kedua-dua parti menghormati satu sama lain terutama prinsip-prinsip yang dinyatakan oleh kepimpinan DAP iaitu perkara-perkara yang termaktub dalam Perlembagaan Negara dihormati.

Beliau dimaklumkan, itu adalah komitmen yang dinyatakan dan diulangi oleh Loke dalam ucapan dasarnya hari ini dan berharap ia tidak mengelirukan masyarakat Islam dan orang Melayu.

“Saya fikir jangan ada manipulasi dengan kata UMDAP bagi merujuk (kerjasama) UMNO dan DAP, dan sebagainya, itu adalah propaganda politik.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Tetapi kita lihat kebelakangan ini, kesimpulannya pada Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen Pulai dan Dewan Undangan Negeri Simpang Jeram, kombinasi pengundi pelbagai kaum telah memenangkan calon Kerajaan Perpaduan,” ujarnya lagi.

Hari ini media melaporkan, Ahmad Zahid memecah tradisi apabila menjadi Presiden UMNO pertama menghadiri Persidangan Tahunan DAP yang berlangsung di sebuah hotel hari ini. – KOSMO! ONLINE


Sumber: Kosmo Online

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 JASIN – Sebanyak 9,000 kampit beras putih pek 10 kilogram (kg) akan dijual pada harga RM26 di program khas jualan terbuka di semua...

Mamak News

0 MANILA: Dewan Rakyat Filipina meluluskan belanjawan 2024 bernilai 5.768 trilion peso (AS$101.3 bilion atau RM476.9 bilion) termasuk peningkatan pembiayaan keselamatan di Laut China...

Sukan

0 PETALING JAYA – Gimnas negara, Sharul Aimy Kamaru Hisam mencipta kejutan apabila membawa pulang pingat gimnastik artistik Sukan Asia Hangzhou menerusi disiplin melombol...

Mamak News

0 Kebakaran Tahfiz: Pemuda Rayu Ke Mahkamah Persekutuan Terhadap Sabitan Bunuh PUTRAJAYA, 29 Sept (Bernama) — Seorang pemuda memfailkan rayuan di Mahkamah Persekutuan atas sabitan...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications