Hi, what are you looking for?

| Kampungmamakcom

Mamak News

Hanya Dengan Menjual Buah-Buahan, MBG Catat Angka Jualan Hingga Mencecah RM100 Juta!


Tiada siapa yang menyangka, hanya dengan menjual buah-buahan, kutipan hasil jualan boleh mencecah sehingga RM100 juta!

Itulah pencapaian yang berjaya dicipta oleh MBG Fruits Sdn Bhd, syarikat tempatan yang wajar dicontohi oleh golongan usahawan yang lain di Malaysia.

Bagaimana mereka melakukannya? Apakah rahsia di sebalik kejayaan mereka itu?

Advertisement. Scroll to continue reading.

Seorang pakar pemasaran digital, Faridzul Asyraf Mat Arifin ada membuat perkongsian berikut di Facebooknya yang menyenaraikan 5 sebab bagaimana MBG dapat membangun dengan pesat seterusnya dapat mencipta kejayaan cemerlang mereka tersebut.

Jom sama-sama kita baca.

| Kampungmamakcom Mbg Buah

JUAL BUAH BOLEH CAPAI JUALAN 100 JUTA, INI KISAH MBG

Advertisement. Scroll to continue reading.

MBG – Money Back Guarentee. Ya betul – Nama MBG ni nama “terpaksa” dibuat sebab mereka ditawarkan untuk buka di Mall, jadi nak tak nak mereka kena ada brand sebab itu syarat nak buka di Mall.

Pada tahun 1950, Atuk Adnan Lee yang kerja bawa beca nampak potensi besar dalam jualan buah. Dia kira, jual buah kuantiti sikit-sikit banyak untung, lagi untung dari dia bawa beca!

Jadi dia mula jual di Petaling Street.

Advertisement. Scroll to continue reading.

40 tahun lamanya mereka meniaga tanpa ada brand, hinggalah cucunya Adnan Lee ambil alih dan bagi nama MBG.

Mereka tawarkan nilai – jika buah tak manis, boleh pulang ambil balik duit!

Begitu yakin dengan nilai produk mereka sendiri.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Cerita MBG masuk mall ni sebenarnya banyak luck. Awal tahun 2000 kepesatan mall mall dibuka di lembah Klang. Nak nampak lain dari lain, mereka tawarkan makanan yang tiada di mall lain – buah segar!

Masa inilah MBG masuk mall, 1st mall mereka masuk adalah NSK Selayang dan 1st shopping mall mereka masuk adalah Avenue K.

Ini antara sebab mereka pesat membangun.

Advertisement. Scroll to continue reading.

1) TRUST SUPPLIER

Jual buah yang margin very low dan overhead tinggi (buka di mall) kalau ada problem dengan supplier boleh menangis! Ini kelebihan MBG ada sebab bisnes ini walaupun brand baru tapi kepercayaan daripada supplier ini dah wujud sejak 3 generasi.

2) KURANG KUANTITI, BUKAN HARGA

Advertisement. Scroll to continue reading.

Shockingly supply chain mereka 65% adalah imported fruit. Hanya 35% yang local. Jadi bagaimana mereka control harga dengan naik turun nilai ringgit mereka tak naikkan harga tapi mereka kurangkan kuantiti. Cara ini buatkan customer tak perasan sangat “kenaikan” harga.

3) KESEDARAN PENGGUNA

Sekarang ni pun dah banyak iklan jaga kesihatan dan buah something related untuk kita jaga kesihatan. Pertukaran buying choice daripada pengguna daripada junk food kepada healthy food juga punca mereka sustain agak lama dan keep growing.

Advertisement. Scroll to continue reading.

4) BIG GUY VALUE ADDED

2014, CMS Opus Private Equity invest dalam syarikat MBG untuk take over 31%. Menarik private equity ni mereka sebelum ni dalam bidang oil and gas dan investment terhadap MBG antara pertama mereka buat dalam retail (oil and gas semakin menurun) .

MBG very good in operation, tak punya masalah dari segi cash flow tapi apabila CMS masuk, banyak lagi peluang terutama dalam capital injection yang mereka offer dan membuatkan MBG cepat growing dalam 5 tahun kebelakangan ini.

Advertisement. Scroll to continue reading.

5) MAGIC NUMBER – 1673655

Ini adalah magic number yang digunakan 3 generasi. Berbangsa Cina ada pepatah yang kekayaan takkan kekal untuk 3 generasi. Jadi apa yang Adnan minta bukan kekayaan tapi trust daripada supplier yang ayah dan atuknya miliki. Maksud 1673655:

+ Kerja 16 jam sehari
+ 7 hari seminggu
+ Selama 365 hari
+ Buat dalam masa 5 tahun

Advertisement. Scroll to continue reading.

Hustle is real. Tiada short cut nak berjaya ni.

Good luck MBG!

BACA: Rahsia Di Sebalik Kejayaan Jenama Susu Farm Fresh

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sumber: Faridzul Asyraf Mat Arifin

Advertisement

Trending

Teruskan Membaca

Hiburan

3s PETALING JAYA – “Lawan tetap lawan.” Demikian luahan wanita bernama Nazatul Nazira yang berdepan saman daripada pelakon, Puteri Sarah membabitkan tuntutan berjumlah RM1...

Hiburan

3s PETALING JAYA – Pelakon sensasi Puteri Sarah akan mengambil tindakan undang-undang terhadap seorang wanita bernama Nazatul Nazira dengan jumlah saman sebanyak RM1 juta....

Hiburan

0 PETALING JAYA – Selepas dua tahun bercinta, penyampai radio atau deejay Fly FM, Arieff Yong melamar kekasih asal Sepanyol di sebuah pawagam pada...

Hiburan

3s PETALING JAYA – “Saya tiada pihak ketiga, begitu juga dengan bekas isteri.” Demikian kata bekas suami kepada pelakon Mawar Rashid iaitu Raf Yaakob...

Advertisement