Hi, what are you looking for?

Mamak News

Haram makan kenduri jika orang tidak jemput


Sertai Telegram @KampungMamak untuk kemaskini terpantas.

PETALING JAYA – Sesiapa yang tidak dijemput ke kenduri kahwin namun tetap pergi untuk makan maka hukumnya adalah haram dan perlu dibayar sebelum meninggal dunia.

Penceramah selebriti, Ustaz Azhar Idrus berkata, mengikut fiqah (fiqh) hanya orang yang dijemput sahaja yang boleh makan kecuali minta izin terdahulu daripada tuan rumah.

“Ramai yang berlaku ketika ini, kalau majlis tahlil, berkhatan semua itu boleh kerana dia umum tetapi kalau kenduri kahwin itu memang tidak boleh.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Kalau kita bawa kawan yang secara kebetulan dalam perjalanan sama juga tidak boleh untuk makan bersama jika dia tidak dijemput kecuali kita mendapat keizinan terlebih dahulu,” katanya dalam sesi ceramah di media sosial baru-baru ini.

Tambahnya lagi, ketika ini ramai dalam kalangan wanita yang ingin pulang ke rumah namun keluar melalui pintu belakang tuan rumah dan meminta lauk, hukumnya juga adalah haram.

“Jangan buat benda ini mudah, tukang gulai ingat kita sudah dapat keizinan daripada tuan rumah untuk bungkus lauk tetapi kita tidak mendapat keizinannya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Hukumnya juga haram seperti mencuri, kalau nak juga lauk itu kita kena minta izin dengan tuan rumah,” ujarnya.

Katanya lagi, begitu juga kita bawa anak ramai ke tempat kenduri kahwin sepatutnya minta izin dahulu dengan tuan rumah.

“Memang boleh bawa anak, tetapi janganlah sampai 11 orang, setakat dua tiga orang tidak apa. Kalau sudah tahu hukumnya hari ini jadi kita perlu hubungi tuan rumah minta halal sekiranya pernah berlaku sebelum ini,” jelasnya. – KOSMO! ONLINE.

Advertisement. Scroll to continue reading.


Sumber: Kosmo Online

Teruskan Membaca

Sukan

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. KUALA LUMPUR – Pelumba pasukan Tobaki Pink Racing, Danny Mikhail Khairul Fauzi melakar sejarah tersendiri dalam kategori Wira...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. KULIM – Primus LKS Development Sdn. Bhd. melancarkan projek hartanah baharu dikenali sebagai Jazz Park dengan nilai pembangunan...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. SINGAPURA: Agensi Makanan Singapura (SFA) memaklumkan, dua produk aiskrim popular, Haagen-Dazs, ditarik semula daripada pasaran selepas ia dikesan...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. Sukan Komanwel 2022 yang sedang berlangsung di Birmingham, England ini semakin hampir melabuhkan tirainya. Walaupun acara ini dianggap...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications