Hi, what are you looking for?

Mamak News

Hidang Ayam Periuk Tanah Liat Dan Ais Kacang Pada Juri, Chef Kelahiran Malaysia Ini Juara Masterchef CoTC


Sertai Telegram @KampungMamak untuk kemaskini terpantas.

Chef kelahiran Malaysia, Ping Coombes telah membawa kebanggaan negara terhadap makanan ke tahap yang lebih tinggi dengan merampas mahkota daripada pertandingan MasterChef Champion of The Champions dengan masakan asli Malaysia! Sebagai rakyat Malaysia, kesemua rakyat berbangga dengan Ping apabila berjaya membawa hidangan dan masakan tempatan ke tahap yang lebih tinggi.

Pada hujung minggu lalu, akaun Instagram rasmi MasterChef UK telah mengumumkan bahawa Ping Coombes merupakan juara bagi pertandingan ‘MasterChef UK Champion of The Champions’! Dia menentang juara 2011 Tim Anderson, juara 2017 Saliha Mahmood-Ahmed, juara 2018 Kenny Tutt dan juara 2019 Irini Tzortzoglou. Ping pernah juga pernah menjadi juara MasterChef 2014 sebelum ini.

Terdapat dua cabaran yang perlu dihadapi oleh juara dalam pertandingan itu iaitu yang pertama, mereka perlu mencipta hidangan yang dikenali sendiri dan yang kedua pula, mereka harus mencipta dua hidangan terbaik daripada repertoir mereka.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Kesemua masakan perlu disiapkan dalam jangka masa 2 jam 15 minit. Oleh itu, Ping telah memutuskan untuk mencuba memasak masakan mengikut warisannya. Hidangan pemenang yang telah dia sediakan untuk para juri ialah Ayam Periuk Tanah Liat yang diubah suai, dan versi eksklusif pencuci mulut gerai tepi jalan yang terkenal, Ais Kacang.

Dia menggunakan ayam Guinea untuk Ayam Periuk Tanah Liat, dan menyumbatnya dengan sosej dan nasi cendawan shiitake, ditambah dengan limau nipis, halia dan gel cili. Dia juga menghidangkan serpihan nasi rangup dengan serpihan udang kering di tepinya. Hidangan itu dihidangkan dengan sos ayam Guinea yang agak berbuah tetapi dengan sedikit rasa panas dari halia.

Manakala bagi Ais Kacang pula, daripada meletakkan sirap berperisa mawar di atas ais cukur seperti biasa, Ping menggunakan serpihan meringue berperisa mawar yang cair di lidah dan juga mousse jagung manis masin. Bahagian yang paling unik ialah, ais cukur diletakkan di atas krim dan unsur pepejal itu. Ke mana perginya santan, anda mungkin bertanya kan? Santan digantikan dengan ais cukur yang diselitkan dengan kelapa!

Advertisement. Scroll to continue reading.

Bukan sahaja hidangan itu menyelerakan, tetapi juga kreatif! Malah hakim Gregg Wallace nampaknya tidak berpuas hati dengan Ais Kacang! Ping menyebut bagaimana dia berasa lega selepas mendengar komen daripada para hakim, dan lebih bersyukur kerana dinobatkan sebagai juara di kalangan juara.

“(Saya) meletakkan diri saya di sana sekali lagi untuk terbuka menerima kritikan, apabila menerima pujian, saya rasa sangat gembira.”kata Ping.

Sumber: hype news

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Hiburan

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. ANDAIAN peminat berkenaan keintiman Johnny Depp dengan peguamnya hampir tepat apabila bintang sensasi itu kini dikatakan menjalinkan cinta...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. PETALING JAYA – Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja di Dalam Perkhidmatan Awam Malaysia (Cuepacs) membantah sepenuhnya pelaksanaan serta penubuhan Single...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. Bising Di Pagi Ahad, Jiran Nekad Beri Surat “Warning” Suruh “Stop” Bising Atau Lapor Polis  AUSTRALIA – Seorang...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. PHILADELPHIA: Amerika Syarikat digegarkan lagi dengan insiden tembakan berhampiran padang sebuah sekolah di barat laut Philaphia selepas perlawanan...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications