Hi, what are you looking for?

#image_title

Mamak News

Himpunan RXZ: Jamal Yunus tidak setuju kekerasan ketika operasi


PETALING JAYA – Tindakan pihak polis menggunakan kekerasan semasa operasi terhadap penunggang motosikal khususnya peserta Himpunan Yama RXZ Members 5.0 di Kuala Terengganu, perlu dihentikan segera.

Ketua UMNO Bahagian Sungai Besar, Datuk Seri Jamal Md. Yunos berkata, polis tidak sepatutnya melayan penunggang motosikal umpama penjenayah tegar atau pengganas.

“Pendekatan kekerasan terhadap mat motor khususnya dari kalangan anak muda boleh mendatangkan bahaya termasuk risiko kemalangan dan sudah tidak relevan lagi.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Kita memerlukan pendekatan baharu yang lebih berhemah dan bertanggungjawab dalam mendidik mereka,” katanya dalam satu kenyataan, di sini hari ini.

Jamal berkata, pihaknya tidak berniat untuk mempertikai usaha penguat kuasa khususnya pihak polis dalam menguatkuasakan undang-undang jalan raya, namun yang ingin diberi perhatian adalah tindakan pihak polis menggunakan kekerasan sehingga boleh mengundang bahaya.

“Pada hemat saya dalam kes mat motor seperti ini, tidak perlulah menggunakan kekerasan terhadap mereka yang melanggar undang-undang jalan raya, memadai dengan menyaman mereka seperti mana peruntukan undang-undang.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Kita khuatir pendekatan kekerasan seperti yang dilihat tersebut boleh mengundang kepada insiden yang tidak diingini termasuk kemalangan dan risiko kepada pihak polis sendiri,” ujarnya.

Katanya, pihaknya dimaklumkan beberapa orang peserta Himpunan Yamaha RXZ Members 5.0 dari Selangor ada yang mengalami trauma ekoran kekerasan terhadap mereka ketika operasi pihak polis.

“Saya memahami perkara ini, kerana saya juga pernah menjadi mangsa kekerasan pihak penguat kuasa ini semasa remaja ketika menunggang motosikal di ibu negara.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Oleh itu, saya akan menghantar surat kepada ketua polis negara bagi memohon untuk mengadakan pertemuan serta membantah tindakan kekerasan terhadap mat motor,” jelasnya. – KOSMO! ONLINE


Sumber: Kosmo Online

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 KUALA LUMPUR – Panik melihat anggota Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) membuat sekatan menyebabkan ada penunggang motosikal sanggup membahayakan diri dengan melawan arus bagi...

Mamak News

0 “Tidak Mencela, Memfitnah, Memaki Hamun Terhadap Sesiapa, Keindahan Pekerti Dan Akhlak Rasulullah SAW” – PM PUTRAJAYA —  Bersempena sambutan Maulidur Rasul, Perdana Menteri,...

Mamak News

0 IPOH – Sebanyak 10,568 notis dikeluarkan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) kepada penunggang motosikal atas pelbagai kesalahan sepanjang Op Khas Motosikal 2023 dilancarkan bermula 1...

Sukan

0 IPOH – Biarpun membuat penampilan sulung pada perlumbaan Le Tour de Langkawi (LTdL) 2023, namun ia ternyata tidak mendatangkan masalah buat pelumba Caja...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications