Hi, what are you looking for?

#image_title

Mamak News

Himpunan RXZ: Pemilik sayu lihat motosikal ‘tersadai’ dalam balai


PETALING JAYA – Berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul.

Itulah perasaan dialami oleh peserta Himpunan RXZ Member 5.0 di Gong Badak, Kuala Nerus, Kuala Terengganu apabila motosikal kesayangan mereka disita dan ‘dikurung’ dalam pagar pihak berkuasa.

Menerusi beberapa klip video yang dikongsi di media sosial, kelihatan beberapa peserta sedih apabila motosikal mereka ditahan pihak berkuasa atas pelbagai kesalahan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Ini kerana difahamkan, ada yang telah berhabis ribuan, malah mencecah puluhan ribu ringgit untuk menyiapkan motosikal mereka semata-mata untuk hadir ke acara tersebut.

Menurut mereka, kejadian tersebut sepatutnya tidak berlaku dan pihak berkuasa perlu memberi sedikit kelonggaran semasa acara itu berlangsung.

Malah kata mereka, tindakan pihak berkuasa mengepung tapak himpunan itu adalah tidak adil untuk peserta yang hadir.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Difahamkan, lebih 40,000 peserta Himpunan RXZ Member 5.0 yang berlangsung di Litar Permotoran Gong Badak, Kuala Nerus, Terengganu menyertai program pada Jumaat dan Sabtu lalu itu.

Bagaimanapun, beberapa pengguna mempertahankan tindakan pihak berkuasa dan menyalah pemilik motosikal yang gagal mematuhi peraturan serta undang-undang yang telah ditetapkan.

“Pastikan ada lesen dan roadtax (cukai jalan), kalau tak ada memang kena ‘pukat’ la,” tulis Ragu Perianan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Takut apa kalau tak buat salah, kalau lari dari polis tu mesti buat salah,” kata Suffian Rahmat.

Sementara itu, ada juga pengguna memberitahu supaya pihak berkuasa bertolak ansur dan melihat contoh penganjuran yang dibuat negara jiran.

“Pergi acara motor negara Siam (Thailand), tengok macam mana kerajaan Siam sokong dan macam mana pula kerajaan kita buat.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Dah nama pun acara motor sokonglah, nak saman nak cari salah masa lain banyak lagi, polis tunggu kat jalan, langgar lampu ke berlumba ke baru tangkap. Ini setakat modi (ubah suai) pejam matalah sekejap,” tulis Safi Said.

Terdahulu Kosmo! melaporkan lebih 100 motosikal Yahama RXZ milik individu yang mahu menyertai himpunan di Gong Badak, disita polis atas pelbagai kesalahan.

Ketua Polis Terengganu, Datuk Mazli Mazlan berkata, operasi penguatkuasaan itu diambil menerusi Op Bersepadu di seluruh negeri ini selama empat hari bermula Khamis lalu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Beliau berkata, tindakan tegas terpaksa diambil setelah mendapati sebahagian penunggang motosikal RXZ tersebut melakukan kesalahan trafik. – KOSMO! ONLINE


Sumber: Kosmo Online

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Hiburan

0 Aktres berusia 51 tahun itu berkata, dia pelik dengan sikap individu yang suka memperlekehkan orang lain hanya disebabkan perkara remeh terutama jenis kenderaan dipakai....

Mamak News

0 KLANG – Seorang wanita yang juga penduduk Bagan Teo Chew, Pulau Ketam di sini, dilaporkan masih hilang dalam kebakaran tiga buah rumah di...

Lifestyle

0 Tiga bank lanjut pengecualian caj QR Duitnow Public Bank Tarik Balik Kenakan Caj Transaksi DuitNow QR, Lagi 2 Bank Lanjut Pengecualian Caj. Tiga...

Mamak News

0 SINGAPURA: Kesihatan mental di Singapura dilaporkan semakin serius, namun lebih ramai bersedia mendapatkan bantuan, menurut tinjauan Kementerian Kesihatan (MOH). Tinjauan Kesihatan Penduduk Kebangsaan...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications